Tutkija: Turkin hallitus ei siedä kriittistä ajattelua
Helsingin yliopistossa työskentelevä Halil Gürhanli ei usko Turkkiin palaamisen olevan itselleen vaarallista, mutta sanoo seuraavansa maan tilannetta tarkasti.
– Minun piti osallistua Turkissa syksyllä järjestettävään kansainvälisen politiikan konferenssiin. Se kuitenkin peruttiin, koska osallistujien koskemattomuutta ei voitu taata.
Gürhanli viimeistelee väitöskirjaansa turkkilaisesta populismista. Hänen mukaansa valtapuolue AKP suhtautuu erityisen vihamielisesti yliopistoväkeen, koska tiede on luonteeltaan kriittistä.
– Tiede vaatii lähtökohtaisesti kriittistä asennetta. Tutkijat eivät ole valmiita nielemään järjestelmää, jossa vallitsee vain yksi totuus.
Puhdistusten uusi aalto huolettaa Gürhanlia erityisen paljon, koska se on ollut niin nopea ja voimakas.
– Intellektuelleja on erotettu ja jopa pidätetty jo aikaisemmin, kun he ovat esimerkiksi vaatineet rauhaa kurdiseparatistien kanssa.
Kuluneen viikon aikana hallituksen ote turkkilaisista yliopistoista on tiukentunut entisestään.
Gürhanli kuitenkin muistuttaa, että tuhannet tutkijat ovat allekirjoittaneet hallitusta tukevan julistuksen kaappausyrityksen jälkeen.
Hänen mukaansa Turkista täytyy ymmärtää se, että yhteiskunta on lähes täydellisesti jakautunut.
– Jakautuminen johtuu hallituksen vihamielisestä puhetavasta, jossa kaikki jaotellaan ystäviksi tai vihollisiksi. Ihmiset pakotetaan valitsemaan puolensa.