Tutkija: “Nato-keskustelu, EU:n metsäpäätökset ja elinkustannusten nousu ovat vaikuttaneet keskustan kannatukseen"
Keskustan kannatus putosi Ylen puoluekannatuskyselyssä toukokuusta 1,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 12,1 prosenttia.
Turun eduskuntatutkimuksen erikoistutkijan Kimmo Elon mukaan tulokseen voivat vaikuttaa Nato-keskustelu, EU:n metsäpäätökset ja elinkustannusten nousu.
Toisaalta omavaraisuus, huoltovarmuus ja kotimainen ruoantuotanto ovat asioita, joilla keskustan on luontevaa profiloitua kohti eduskuntavaaleja.
Suosituimpana puolueena jatkaa kokoomus, jonka kannatus nousi 1,8 prosenttiyksikköä ja oli nyt 25,9 prosenttia. Seuraavina tulivat SDP (18,7) ja perussuomalaiset (14,9).
Kimmo Elo arvioi, että kokoomus hyötyy edelleen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja Nato-jäsenyyden hakemisesta eniten. Keskustalle asia on vaikeampi.
– Keskustalaisten kannat Nato-jäsenyyteen ovat olleet jakautuneita ja varauksellisia, ja puolueen lähihistorian Venäjä-suhteet esillä kriittisessä valossa. Osa kannattajista seuraa tarkasti EU:n metsäpolitiikkaa, jonka päätökset nähdään epäedullisiksi ja vahingollisiksi Suomelle.
– Ruoan kallistuminen kirpaisee kaikkia, mutta keskustan kannattajat voivat kokea, ettei hallituksessa ole tehty tarpeeksi tilanteen kompensoimiseksi, Elo arvioi.
Keskustan puoluekokous pidetään kesäkuun toisena viikonloppuna Lappeenrannassa. Suuria mullistuksia tuskin on luvassa, mutta Elon mukaan gallupluvut voivat kyllä vaikuttaa keskusteluun ja ilmapiiriin.
– Keskusta on hakenut johtajavaihdoksilla kannatuksen nousua. Voidaan kysyä, onko tavoite toteutunut, tai saako puolue hallituksessa riittävästi ääntään kuuluviin ja tavoitteitaan läpi.
Gallupit elävät hetkestä toiseen, samoin nykyinen poliittinen tilanne ja keskustelu.
Kimmo Elo muistuttaa, että keskustalla on myös valttikortteja, kun mennään kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja.
– Ruoan hinta, saatavuus, riittävyys ja laatu ovat asioita, jotka koskettavat ihmisten jokapäiväistä arkea. Mikäli Ukrainan sota ja kansainvälinen kriisi pitkittyy, kysymykset omavaraisuudesta, huoltovarmuudesta, liiasta tuontiriippuvuudesta ja kotimaisen maatalouden tärkeydestä nousevat voimakkaasti esiin. Nämä ovat keskustan ydinosaamista, ja käsitys kotimaisen ruoantuotannon tärkeydestä on yhä suomalaisten dna:ssa.