Tunnettu EU-toimittaja MT:ssa: suomalaisen maaseudun vähättely ja kurjistaminen tulisi lopettaa – "Kiinnostus on herännyt Piilaaksoa myöten"

Maaseutu

Tunnettu toimittaja Helena Petäistö vaatii suomalaisia hyödyntämään täkäläisen maaseudun kokeman maineenkohotuksen.

Petäistö kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuteen kirjoittamassaan kolumnissa, että Suomen maaseutu on koronakriisin myötä alkanut kiinnostaa Yhdysvaltain Piilaaksossa saakka.

Petäistön mukaan etätyöhön tottuneet, hyvin koulutetut milleniaalit eivät kavahda muuttaa maailman puhtaimman ilman perässä, etenkin kun Suomessa päälle saa vielä luonnonrauhan ja perheelle turvalliset olosuhteet.

– Elintila on ruuhkamaista tuleville unelma ja neljä vuodenaikaa monelle nautinto. Etenkin muualta tulevat lapset suorastaan rakastavat Suomen talvea kelkkamäkineen.

Petäistön mukaan Suomessa tulisikin tarttua harvinaiseen saumaan ja lopettaa maaseudun vähättely ja kurjistaminen. Kyläkaupat ja kyläkoulut ovat hänen mielestään keskeisiä asioita lapsiperheiden houkuttelussa.

– Monet esimerkit todistavat myös niiden elinkelpoisuutta, jos niille vain annetaan toimintamahdollisuus.

Petäistön mukaan Suomessa on myös saatava lupabyrokratia nopeaksi ja joustavaksi varsinkin etätöihin tuleville ulkomaalaisille.

– Maaseudun autioituminen merkitsee loppua koko Suomen houkuttavuudelle. Nyt jos koskaan on oikea hetki pistää sille stoppi.

Pitkään MTV:n EU-kirjeenvaihtajana toimineen Petäistön mukaan Ranskassa 10 000 euron neliöhinnat ovat ajaneet pariisilaisia maalle 12 000 asukkaan vuosivauhtia jo aina vuodesta 2011.

Korona on hänen mukaansa vain vauhdittanut kehitystä.

– Gallialaisillehan maaseutu on aina ollut houkutteleva, sillä herkuttelu on tärkeintä elämässä, ja maailman matkailutilastossa Ranska loistaa ykkösenä. Siksi maaseutu on pidetty elävänä ja kauniina ja bönde arvostettuna, Petäistö kirjoittaa.