Tuhannet ihmiset viettivät yön taivasalla Morian leiripalon jälkeen

Saksa patistaa EU-maita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita leiriltä.
Moria

Kreikan Lesboksen saarella tuhannet ihmiset ovat viettäneet yön tienvarsilla ja pelloilla Morian leirin palon jälkeen. Leirillä syttyi eilisiltana vielä uusi tulipalo.

Siirtolaisten vastaanottopaikkana toimineesta Morian leiristä tuhoutui ensimmäisessä tulipalossa leirin virallinen osa, jossa asui noin 4  000 ihmistä. Muut yli 8  000 asukasta ovat asuneet leirin ympärille pystytetyissä teltoissa ja hökkeleissä, joista myös tuhoutui suuri osa.

Lesboksen saarelle on julistettu hätätila tulipalon seurauksena. Noin 3  500 leirin asukkaista päästettiin yöpymään Lesboksen satamaan tuodulla lautalla.

EU-komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinasin on määrä vierailla Lesboksella tänään ennen kuin hän jatkaa matkaansa Ateenaan tapaamaan pääministeri Kyriakos Mitsotakista.

Mitsotakis sanoi eilen, että leirin palo oli seurausta leirin asukkaiden ”voimakkaasta reaktiosta” koronavirustestaukseen. Leirillä on kuluneen viikon aikana varmistettu 35 koronatartuntaa. Maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi sanoi turvapaikanhakijoiden sytyttäneen palon, koska positiivisen testituloksen saaneita määrättiin karanteeniin.

Morian leirillä on asunut yli 12  000 ihmistä, vaikka se on rakennettu alle 3  000:lle. Viranomaiset ovat yrittäneet pitkään rakentaa Lesbokselle uutta leiriä, mutta paikalliset asukkaat ovat protestoineet ja ottaneet yhteen mellakkapoliisien kanssa estääkseen rakennustyöt.

Saksa on Morian palon jälkeen vaatinut EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamista.

–  Meidän on pikaisesti luotava pakolaisten vastaanottojärjestelmä, johon osallistuu mahdollisimman moni EU-maa, ja yhteinen turvapaikka- ja maahanmuuttojärjestelmä EU:lle, sanoi Saksan eurooppaministeri Michael Roth.

Eri puolilla Saksaa järjestettiin eilen mielenosoituksia, joissa vaadittiin Morian asukkaiden päästämistä pois saarelta.

Norja on luvannut ottaa vastaan 50 syyrialaista Moriasta, ja EU ja Kreikka ovat luvanneet rahoittaa 400:n yksin tulleen alaikäisen siirtämisen Kreikan mantereelle.

Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg torjui sitä vastoin ajatuksen ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Moriasta.

–  Huutelu uudelleenjakamisesta ei voi olla ratkaisu, hän sanoi televisiohaastattelussa.

Siitä seuraisi hänen mukaansa vain lisää ihmissalakuljetusta.

–  Jos tyhjennämme Morian leirin, se täyttyy välittömästi uudelleen.

Itävalta on tarjonnut miljoonan euron edestä apua, ministerin mukaan lähinnä telttoja ja peittoja.