TS: Vesi jäätyi Kustavissa niin nopeasti, että se yllätti joutsenetkin – "kriittiset hetket"

Sää

Neljäntoista joutsenen havaittiin maanantaina jääneen kiinni nopeasti jäätyneeseen veteen Kustavissa lähellä Vartsalan lossisatamaa, kertoo Turun Sanomat.

Joutsenet ovat noin 500 metrin päässä rannasta. Auttajat eivät pääse niiden luokse vaikeiden jääolosuhteiden takia.

– Aina riskit punnitaan varmasti useaan kertaan, että mikä on tarkoituksenmukaista, etenkin eläimen kohdalla. Aina silloin tällöin on tämmöisiä tapauksia, ettei voida mennä, jos jäätilanne on heikko. Eri asia on, jos jää kantaa ja on turvallista edetä, paloesimies Tarmo Katajamaa sanoo TS:lle.

Turun eläinsuojeluyhdistys (Tesy) on kontaktoinut Kustavin ja Taivassalon yrittäjiä, joilla on joko hydrokopteri, ilmatyynyalus tai metallinen vene.

– Olen yrittänyt saada vielä apuvoimia, kun me emme pääse sinne yksin. Siellä on jonkin verran paksu jää, eikä sinne pääse millä veneellä tahansa, Tesyn toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup avaa ponnistelujaan.

Hän tosin arvelee, että osa joutsenista on jo menehtynyt.

– On vaikeaa arvioida, onko joutsen nukkumassa vai menehtynyt. Joutsenhan nukkuu pää siiven alla ja myös kuolee sillä tavalla. Niin kauan kuin emme tiedä varmaksi että kaikki ovat kuolleet, yritämme saada apua paikalle.

Joutsenet ovat olleet jumissa jo ainakin itsenäisyyspäivästä lähtien.

– Rupeaa olemaan viimeiset kriittiset hetket, kun eivät ole saaneet ruokaa ja ovat kylmässä.

Sekä Juup että Kustavissa mökkeilevä Raimo Laaksonen sanovat, että pakkassäät jäädyttivät veden tällä kertaa hyvin nopeasti.