Toinen Vaikuttajakiihdyttämö starttaa syksyllä – ensimmäisellä kaudella mukana ollut Ronja Koskinen haluaa työskennellä politiikan kulisseissa Terhi Peltokorven tapaan

Kaksikko pohti paljon politiikan ulkopuolista vaikuttamista ja epäkohtiin puuttumista
Vaikuttajakiihdyttämö

Keskustan järjestämään nuorten sparrausohjelmaan Vaikuttajakiihdyttämöön voi jälleen hakea. Syksyllä alkavan toisen tuotantokauden hakuaika päättyy 18. kesäkuuta.

Suomenmaa haastatteli 17-vuotiasta Ronja Koskista ja hänen mentoriaan Terhi Peltokorpea vuoden alussa, jolloin ensimmäinen Vaikuttajakiihdyttämö oli puolivälissä.

Espoon Olarin lukiota käyvän Ronja Koskisen mielestä keskustan eduskuntaryhmän kansliassa sivistys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntijana työskentelevä Terhi Peltokorpi on hänelle juuri sopiva mentori.

Koskinen haluaisi työskennellä Peltokorven tapaan politiikan kulisseissa ja parantaa maailmaa sitä kautta. Etenkin kehitysmaiden asiat ovat Koskisen sydäntä lähellä.

Koskinen on Peltokorpeen tutustuttuaan herännyt ajatukseen, ettei yhtä työtä tarvitse tehdä koko elämän ajan. Peltokorpi on työskennellyt kätilönä, opettajana ja kansanedustajana. Hän vaikuttaa myös Helsingin kaupunginvaltuustossa.

– Hän voi hyödyntää kokemuksiaan sairaaloista ja kouluista nykyisessä työssään, Koskinen toteaa.

Hänellä ei ole vielä toiveammattia, mutta yhteiskuntatieteiden tai lain opiskelu kiinnostaisi. Lukion jälkeen hän pitää kuitenkin todennäköisesti välivuoden vapaaehtoistyössä Afrikassa tai Aasiassa.

Peltokorven kalenteri on yleensä täysi. Se ei säikäytä Koskista.

– Jos kalenterissa on sellaista mitä oikeasti haluaa tehdä, niin sehän on vain hyvä asia, Koskinen sanoo Peltokorven nyökytellessä.

Peltokorvella on kaksi mentoroitavaa, joista toinen asuu Oulussa. Molemmat ovat nuoria naisia, joille Peltokorpi on halunnut välittää tärkeän viestin.

– Vaikka on lapsia, niin voi olla mukana vaikuttamassa. Esteitä luodaan usein joko itse tai ympäristöstä.

Peltokorpi vastaa työssään niistä politiikan lohkoista, jotka kiinnostavat erityisesti naispoliitikkoja. Peltokorpi kannustaa naisia laajentamaan reviiriä ja kiinnostumaan myös taloudesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Vaikka on lapsia, niin voi olla mukana vaikuttamassa. Esteitä luodaan usein joko itse tai ympäristöstä.

Terhi Peltokorpi

Mentoreina on keskustan kärkinimiä aina puoluejohdosta lähtien. Ennakkotehtävät pohjustavat kunkin tapaamisen puheenaihetta.

Nyt nuorten tehtävänä on seurata presidentinvaaleissa esillä olevia teemoja.

Espoossa koko ikänsä asuneeseen Koskiseen vetoavat keskustalaiset arvot, joista hän mainitsee inhimillisyyden, ihmislähtöisyyden ja sivistyksen.

– Ei minulle ole tärkeää se, että koko Suomi pidetään asuttuna. Mutta mielestäni keskustan arvopohja ei kulminoidu siihen, keskustanuoriin toissakeväänä liittynyt Koskinen sanoo.

– Me voimme puolustaa omaa kotiseutuamme täällä voimakkaasti, Peltokorpi vastaa.

Hän kertoo saaneensa itsekin paljon mentorina olemisesta, vaikka etukäteen vähän jännitti.

– Tämä on ollut ihan hirveän kivaa!

Kaksikko on pohtinut paljon politiikan ulkopuolista vaikuttamista. Epäkohtiin voi puuttua vaikkapa koulussa.

Haastattelun loppuessa Peltokorpi antaa Koskiselle neuvon.

– Aina kannattaa pyytää haastattelu tarkistettavaksi. Jutun tyyliin ei voi vaikuttaa, mutta omat sitaatit saa tarkistaa.

Viime kaudella mentoripareja oli yli sata, nyt niitä otetaan kolmisenkymmentä. Vaikuttajakiihdyttämö on tarkoitettu kaikille 18–39-vuotiaille. Osallistuminen ei vaadi keskustan jäsenyyttä. Viime kaudella mukana olleet voivat hakea tuutoreiksi. Lue lisää ohjelmasta keskustan sivuilta .