TK: Mustekalan makuaistista vihdoin selvyys – maisto-osat "ajattelevat" itse
Jo pitkään on tiedetty, että mustekalat maistavat lonkeroillaan. Mekanismi ei ole ollut tiedossa, mutta nyt sekin on saatu selville.
Tieteen Kuvalehti (TK) kertoo, että yhdysvaltalaiset tutkijat havaitsivat mustekalan lonkeroiden solujen pinnalla erikoisen rakenteen, jota he epäilivät reseptoriksi, jolla mustekala saa tietoa ympäristöstään.
Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että reseptorissa on viisi tynnyrimäistä proteiinia, jotka muodostavat yhdessä putken. Mustekalan perimästä tutkijat löysivät 26 geeniä, jotka liittyvät näihin proteiineihin. Proteiineista syntyy miljoonia erilaisia viisiosaisia makuja aistivia yhdistelmiä.
Tätä kautta kahdeksanlonkeroinen mustekala selvittää lonkeronsa imukupeilla maun. Lonkero ikään kuin ajattelee itse ja tekee johtopäätöksen mausta.
Tutkimuksissa selvisi TK:n mukaan myös, että kymmenlonkeroiset mustekalat maistavat eri tavalla kuin kahdeksanlonkeroiset. Kymmenlonkeroiset aistivat kitkerää makua, jonka pohjalta ne päättävät, kannattaako saalis syödä vai ei. Kahdeksanlonkeroiset maistavat monta makua samanaikaisesti.