Tiilikainen: Kivihiilen käyttö voi loppua Suomessa jo 2025
Hallitus aikoo selvittää, voitaisiinko kivihiilen käyttö lopettaa Suomessa jo vuonna 2025, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Tähän asti energia- ja ilmastostrategiaan kirjattu tavoite on ollut, että käyttö päättyisi vuoteen 2030 mennessä.
Tiilikaisen mukaan hiilestä irtautuminen pitää tehdä helpommaksi kaupunkien energiayhtiöille.
Tilalle Tiilikainen tarjoaa maakaasua, jonka päästöt ovat 60 prosenttia kivihiilen päästöistä. Hiilen kulutus kaupunkien kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa on lisääntynyt viime vuosina.
– Jo vuoden 2019 alusta pitää energiaverotusta muuttaa niin, että maakaasun kilpailukyky suhteessa kivihiileen paranee, ministeri Tiilikainen visioi.
EU joutuu lähivuosina miettimään päästövähennystavoitteidensa tiukentamista, Tiilikainen toteaa.
– Mitä useampi EU-maa päättää luopua hiilen energiakäytöstä ja mitä nopeammin se tapahtuu, sitä helpompaa on tiukentaa yhteisiä päästövähennystavoitteita päästökaupan piirissä, Tiilikainen sanoi.
Energiateollisuus ei innostunut Tiilikaisen avauksesta, vaan luonnehti sitä kalliiksi ja tarpeettomaksi.
Nopeutettu kivihiilestä luopuminen ei sen mukaan vähennä ilmastopäästöjä.
– Sen sijaan perustuslain turvaama omaisuudensuoja murtuu, vaikutukset polttoainemarkkinoihin ovat arvaamattomia ja asiakkaiden tai veronmaksajien syliin lankeaa huomattava lasku, sanoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Kivihiilen energiakäyttö on EU:n päästökaupan piirissä, joten jos Suomen kivihiilen käyttö vähenee, voi jokin toinen EU-maa päästää enemmän, Leskelä huomautti ja kysyi, onko Tiilikainen valmis esittämään päästöoikeuksien ostoa pois markkinoilta.
Leskelän mukaan olisi hyödyllisempää pyrkiä vähentämään öljyn käyttöä.
– Öljynkäytön hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin muiden fossiilisten polttoaineiden päästöt yhteensä. Myös kauppataseessa öljyn tuonnin negatiivinen merkitys on moninkertainen kivihiileen verrattuna.