Tiilikainen blogissaan: Malmin lentoaseman suojelupäätöksen palautuksen syynä ei ole vaalitemppu, vaan puutteellinen perustelu: “Ministeriö valvoo, että päätökset ovat lainmukaisia“

Malmin kenttä

Asunto- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiistää blogissaan Helsingin Sanomien perjantaiset väitteet, joiden mukaan Malmin lentoaseman rakennussuojelua koskevan päätöksen palauttaminen ELY-keskukselle uudelleen käsiteltäväksi olisi vaalitemppu.

Tiilikainen huomauttaa , että päätös palautettiin siitä yksinkertaisesta syystä, ettei siitä käy ilmi, miten lakia rakennusperinnön suojelemisesta oli tarkasteltu.

– Kyseessä on valtakunnallisesti arvokas kulttuurikohde. Rakennussuojeluasiat on ratkaistava kokonaisharkinnan perusteella, jossa oikeudellisten seikkojen lisäksi painavat yleisen ja yksityisen edun kannalta merkittävät olosuhteet. Siksi perusteluissa on oltava tarkka, Tiilikainen muistuttaa.

Hän painottaa myös, ettei ympäristöministeriö tehnyt päätöstä kentän suojelun puolesta tai sitä vastaan.

– Se päätös kuuluu ELY-keskukselle. Ministeriö valvoo, että päätökset ovat lain mukaisia.

Tiilikainen kertoo, että tavoitteena oli ratkaista asia ministeriössä jo aiemmin. Se venyi kuitenkin huhtikuulle Helsingin kaupungin lausunnon viivästymisen vuoksi.

– Kun päätös oli valmis, ei hyvään hallintotapaan kuulu, että sen antamista vitkuteltaisiin, Tiilikainen kirjoittaa.

Helsingin Sanomien Lari Malmberg viittasi analyysissään myös Helsingin kasvavaan asuntotarpeeseen ja Malmin lentokenttäalueen merkityksestä sen suhteen.

Tiilikainen toteaa blogissaan, että Helsinki tarvitsee lisää asuntoja.

– Niiden tuotantoa olen asuntoministerinä vauhdittanut. Myös työni Raide-Jokerin valtion rahoituksen järjestämiseksi osoittaa, että haluan toimia Helsingin kestävän kasvun puolesta.

Tähän Tiilikainen viittasi jo perjantaisessa Twitter-päivityksessään.

Hän piti absurdina myös väitettä, että ympäristöministeriö, keskusta tai hän itse olisi jarruttamassa pääkaupungin kasvua.

– Vastuullani on hallituksen kärkihanke ”asuntorakentamista lisätään”, hän kirjoitti ja huomautti, että myös tilastot kertovat, miten asuntotuotanto on vuosina 2015–2018 lisääntynyt.

Kolmannessa Twitter-päivityksessään Tiilikainen viittasi valtion tukemaan kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon lisäämiseen.

Keskustalaiset iloitsivat perjantain päätöksestä ja toivoivat Malmin kentän säästyvän. Kansanedustajat Pekka Puska ja Antti Kaikkonen kommentoivat asiaa Suomenmaan haastattelussa.

– En ole missään vaiheessa ymmärtänyt Helsingin kaupungin linjaa ajaa Malmi alas. Olen täysin varma, että sitä kaduttaisiin myöhemmin, Kaikkonen sanoi.

– Olen erittäin tyytyväinen ja toivon, että Helsinki tulisi järkiinsä ja jättäisi Malmin rauhaan, Puska puolestaan totesi.