Tiedeministeri Kurvinen päätti 2300 uudesta koulutuspaikasta – lupaa jatkoa alueelliselle suunnanmuutokselle

Painotus on vienti- ja hyvinvointialoilla
Koulutus

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on päättänyt noin 2300 uudesta korkeakoulujen aloituspaikasta.

– Olemme pystyneet punamultahallituksen aikana kääntämään resurssien suunnan kymmenen vuoden säästöjen ja niukkuuden jälkeen ja satsaamaan korkeakoulutukseen. Edeltäjieni Hanna Kososen (kesk.) ja Annika Saarikon (kesk.) aikana on jo lisätty 10 000 aloituspaikkaa.

– Kuten aiemminkin, nytkin aloituspaikat tulevat joka puolelle Suomea, Kurvinen painottaa.

Ministeri kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina aamulla, että korkeakoulujen omien hakemusten perusteella yliopistoihin päätettiin lisätä 1469 aloituspaikkaa ja ammattikorkeakouluihin 822 paikkaa. Tarkka luku on 2291 uutta opiskelupaikkaa.

Rahoitus tulee EU:n elpymisvaroista.

Paikat tulevat jo olemassa oleville opintolinjoille. Uusista linjoista ministeri Kurvinen kertoo tekevänsä päätökset vuoden 2022 alkupuolella.

Kurvinen pitää tärkeänä, että nuorille ympäri Suomen voidaan tarjota tutkintomahdollisuudet omien lahjakkuuksien, toiveiden ja ahkeruuden puitteissa.

– Ikääntyvässä Suomessa on myös oltava osaajia niin vientialoille kuin hyvinvointiyhteiskunnan kriittisiin tehtäviinkin. Käytännössä kaikilla aloilla ja kaikkialla kärsitään osaajapulasta.

Juuri näitä aloja ajatellen uudet aloituspaikat ovat tulossa.

Hallituksen tavoite on, että vuonna 2030 puolet nuoresta ikäluokasta on korkeakoulutettuja.

– Tämä edellyttää, että teemme mittavia lisäyksiä. Kilpailu, vienti ja digitalisaatio asettavat uudenlaisia vaatimuksia, ministeri muistuttaa.

Ammattikorkeakoulujen suhteen Kurvinen kertoo korostaneensa alueellista osaamistarvetta, verrattuna myös kunkin alueen muuhun korkeakoulutuksen tilanteeseen.

Alueellinen ulottuvuus korostuu jatkossakin koulutuspolitiikan koko kentällä, tiedeministeri lupaa.

– Suunnanmuutos laajempaan, alueellisempaan korkeakoulutukseen jatkuu. Tulen vuonna 2022 tekemään päätöksiä uusista koulutusvastuista ja koulutusohjelmista.

– Suomalaisen sivistysyhteiskunnan vahvistuminen tulee jatkumaan, Kurvinen tiivistää.

Yliopistojen uudet aloituspaikat löytyvät tästä linkistä ja ammattikorkeakoulujen uudet aloituspaikat tästä linkistä.