Tehy varoittaa: "Ennätysmäisen vakava" hoitajapula kurjistaa sote-palveluita kesällä – hoitajia houkutellaan ylitöihin rahalla
Hyvinvointialueilla on tänä kesänä ennätysmäisen vakava pula hoitajista ja se kurjistaa sosiaali- ja terveyspalveluita, varoittaa sote-alan ammattijärjestö Tehy.
Järjestö kysyi selvityksessä luottamushenkilöiltään, miten kesäaika vaikuttaa palveluihin hyvinvointialueilla ja yksityisen sektorin tuottamissa sote-palveluissa sekä varhaiskasvatukseen kunnissa.
Selvitykseen vastanneista luottamushenkilöistä kolme neljäsosaa arvioi, että kesä tulee olemaan edellistä kesää kuormittavampi. Luottamushenkilöistä valtaosa arvioi, että pula koulutetuista sote-alan ammattilaisista on kova etenkin hyvinvointialueilla.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden sote-alan työvoimapulan taustalla vaikuttaa merkittävästi yleinen työvoimapula, joka kärjistyy kesäisin, kun henkilöstö pitää vuosilomia.
– Osastosulkuja on ollut aina, joka kesä, ja niin on myös tänä kesänä.
Jalonen kommentoi asiaa STT:lle yleisellä tasolla, sillä järjestöllä ei ole tämän hetken hyvinvointialuekohtaisia tietoja työvoiman saatavuudesta.
Tehyn selvitykseen tulleista vastauksista käy ilmi, että kaksi kolmasosaa työnantajista on alkanut tarjota kannustimia, joilla henkilöstöä yritetään saada lisä- tai ylitöihin. Kannustimia ovat esimerkiksi korotettu hälytysrahakorvaus, vuoronvaihtokorvaus ja vuosiloman siirtokorvaus.
Selvityksen mukaan työntekijöiden halukkuus tehdä lisätöitä tai vaihtaa vuoroja on kuitenkin hieman vähentynyt.
– Kestävä ratkaisu hoitajapulaan on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Ihmettelenkin, että uutisten mukaan lääkäreitä ollaan valmiita houkuttelemaan suurillakin summilla vakituisiin tehtäviin, mutta hoitajia ei niinkään, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.
Myös KT:n Jalonen nimeää työolojen kehittämisen yhdeksi ratkaisukeinoksi henkilöstöpulaan. Lisäksi Jalosen mukaan olisi tärkeää, että hallitusohjelman tavoitteita koulutuspaikkojen ja kansainvälisen rekrytoinnin lisäämisestä lähdettäisiin toteuttamaan ripeästi. Koulutuspaikkoja tulisi lisätä erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille, kuntiin ja hyvinvointialueille, Jalonen sanoo.
– Merkittävää on myös se, että kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotuksissa paikallisten erien osuus on poikkeuksellisen suuri esimerkiksi yksityiseen sektoriin verrattuna. Niitä voidaan käyttää henkilöstön saatavuuden edistämiseen.
Yksityisellä sektorilla vuosilomien ohella yleisin syy kesäajan toimintojen supistamiseen oli selvityksen mukaan pula koulutetusta hoitohenkilökunnasta. Yksityisellä sektorilla tuotetaan muun muassa ikäihmisten ympärivuorokautista palveluasumista, kehitysvammaisten palveluita ja mielenterveyspalveluita.
– Etenkin vanhuspalveluita kurittaa henkilöstöpula. Toisin kuin hyvinvointialueilla, yksityisen sektorin työnantajat eivät pääsääntöisesti tarjoa erityisiä kannustimia, jotta henkilöstö tekisi enemmän lisä- ja ylitöitä, Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen sanoo tiedotteessa.
Tehyn selvitykseen vastasi yhteensä reilu 200 luottamushenkilöä.