Teetkö sinäkin näin? – "Vahinko voi pysäyttää koko arjen"
Moni suomalainen ottaa elämässään tietoisesti riskejä, joihin liittyy merkittäviä vaaroja, kertoo tuore kysely. Moni riskeistä voi johtaa esimerkiksi aivovammaan tai tulipalon syttymiseen.
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista (46 prosenttia) on jättänyt astianpesukoneen tai pyykkikoneen päälle poistuessaan asunnosta, vaikka tiesi siihen liittyvästä vahinkoriskistä.
Itsekseen päälle jätetty astianpesukone tai pyykkikone voi aiheuttaa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon ilman, että kukaan sitä huomaa.
Kyselyn mukaan sama määrä suomalaisista eli 46 prosenttia kertoo näppäilleensä puhelinta ajaessaan autolla. Puolet eli 51 prosenttia kertoo jättäneensä käyttämättä kypärää esimerkiksi pyöräillessä tai lasketellessa.
Kolmasosa suomalaisista (32 prosenttia) on jättänyt palovaroittimen toimivuuden tarkistamatta riittävän usein. 35 prosenttia on ajanut tai ollut kyydissä autossa, joka on ajanut niin lähellä edellä ajavaa, että yllättävässä tilanteessa kolari ei olisi ollut vältettävissä.
LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluista vastaava kehityspäällikkö Jussi Riikonen arvioi tiedotteessa, että monilla on arjessa vaikea hahmottaa, kuinka suuri merkitys omalla toiminnalla on onnettomuusriskin muodostumiseen.
62 prosenttia vastaajista kertoi arvioivansa riskit pieniksi tai ei uskonut vahingon sattuvan omalle kohdalle.
– Todellisuudessa merkittävä osa vahingoista olisi kuitenkin vältettävissä vain sillä, että ihmiset ottaisivat harvemmin tietoisia riskejä, Riikonen sanoo.
43 prosenttia vahinkoriskin tietoisesti ottaneista kertoi syyksi sen, että se oli käytännön kannalta kätevintä arjessa. Reilu neljäsosa (26 prosenttia) kertoi syyksi kiireen tai liiallisen kuormituksen.
Riikosen mukaan moni arjessa kätevältä tuntuva ajansäästö voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi.
– Esimerkiksi jos astianpesukone syttyy palamaan silloin, kun se on jätetty yksin kotiin eikä paikalla ole ketään aloittamassa sammutusta, seurauksena voi olla pahimmillaan korjauskelvottomat palovahingot. Vahinko, jonka laajeneminen olisi voitu ehkäistä, kasvaakin suureksi ja pysäyttää koko arjen.
Kyselyn mukaan vahinkoriskin ottamiseen vaikuttaa jonkin verran ikä.
Yli 55-vuotiaat vastaajat ottivat riskejä harvemmin kuin nuoremmat. Alle 25-vuotiaista esimerkiksi palovaroittimen tarkistamisen kertoi laiminlyöneensä lähes puolet (46 prosenttia), kun taas yli 55-vuotiaista niin kertoi tehneensä 18–26 prosenttia.
Kyselyyn vastasi 1 053 henkilöä huhti–toukokuussa 2024.