Tavio joutui kovaan höykytykseen eduskunnassa – perussuomalaisten Mäkelä syytti oppositiota epäisänmaallisuudesta
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) joutui eduskunnan budjettikeskustelussa kovaan opposition höykytykseen kohutusta Ukraina-päätöksestään ja ulkopolitiikan linjaeroista.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) kysyi YK:n yleiskokouksesta New Yorkista palanneelta Taviolta, aikooko tämä perua päätöksensä jättää Suomi ulos seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kattavasta Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoallianssista.
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti Urho Kekkosen sanoihin viitaten, ettei ainakaan ulkopolitiikka saa missään nimessä olla rempallaan.
– Ja jos ei nyt rempallaan, niin ainakin sekavuutta viime viikkoina on syntynyt ennen muuta Suomen Lähi-idän politiikan linjasta mutta myös Ukrainan tuki -linjasta, missä meidän kyllä olisi erittäin tärkeää olla johdonmukainen ja selkeä, Kaikkonen evästi ja korosti, että selkeyttä on löydyttävä.
–Suomella nimittäin ulkopolitiikassa voi olla vain yksi linja, jota ministerit puoluekirjasta riippumatta maailmalla edustavat.
Keskustan Mikko Savola näki hallituksen linjan näyttäytyneen Tavion kysymyksessä vähintään kiusallisena.
– Ulkopolitiikassa kun ei voi olla kovin monta linjaa – nämä asiat on sovittava etukäteen, ja ne on puhuttava etukäteen. Nyt ei näytä hallituksessa tieto kulkevan.
Savolan mukaan kaikki Ukrainaa koskevat päätökset nähdään myös maan rajojen ulkopuolella.
– Ja kyllä tuo itänaapuri osaa Moskovassa käyttää propagandakoneistonsa täysimääräisesti hyödykseen tällaisissa kysymyksissä.
Tavio selvitti, että Suomi ei automaattisesti lähde mukaan kaikkiin aloitteisiin. Hän huomautti, että suurin osa EU-maista ei ole mukana.
– Tässä on yhdeksän maata, eli kaksi kolmasosaa EU:sta ei ole mukana. Meillä on hallitusohjelmassa kehitysyhteistyön painopisteeksi määritelty naiset ja tytöt, koulutus, ilmasto ja meillä on aina ihmisoikeusperusteinen ulkopolitiikka, kuten on todettu.
Tavio näki, että kyse ei ole mistään Ukrainan kohtalonkysymyksestä.
– On ollut päätöksentekohetkellä varsin epäselvää, mihin konkreettisiin toimiin aloite johtaisi. Ulkoministerin tietojen mukaan ei ole yksityiskohtaista suunnitelmaa vähemmistöjen tukemisesta tämän aloitteen tukemisesta tämän aloitteen kautta, hän totesi.
Tavio ihmetteli myös, ettei oppositio ole lähestynyt häntä aiemmin kesäkuussa tehdystä ja julkista tietoa olleesta päätöksestä.
– Te olette suoraan vain julkisuuden kautta käyneet kimppuun ja kyseenalaistaneet ja vetäneet mutkat suoriksi väittämällä, että nyt koko ulkopoliittinen linja muuttuu. Ei siitä ole kyse.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toivoi, ettei Tavio taivu painostuksen edessä ja katsoi ministerin toimineen huolellisen harkinnan pohjalta toimivaltansa puitteissa.
– Ja luulen, että tässä salissa ei ymmärretä sitä, että sateenkaari-ideologian vieminen kansainvälisellä liittoumalla Ukrainaan on sielläkin kansaa jakavaa ja saattaa antaa myös Venäjän vaikuttamiselle jalansijaa esimerkiksi ortodoksikristittyjen keskuudessa, jotka vastustavat vaikkapa tätä samaa sukupuolta olevien avioliittoa.
Räsäsen mukaan Ukrainan perustuslaki tällä hetkellä määrittelee avioliiton miehen ja naisen väliseksi.
– Ja mielipidemittausten mukaan suuri osa ukrainalaisista vastustaa näitä sateenkaari-ideologian tämmöisiä woke-hankkeita, joten mielestäni olette tehnyt aivan oikean linjauksen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä piti opposition hyökkäystä asiattomana ja ”suorastaan epäisänmaallisena”.
– Te oppositiossa sanotte olevanne Suomen linjan takana. Silti te nakerratte parhaillaan Suomen ulkopoliittista uskottavuutta tällä asiattomalla hyökkäyksellänne.
Mäkelä katsoi sosiaalidemokraattien rikkovan itse Suomen ulkopoliittisen linjan uskottavuutta vaatimalla Palestiinan tunnustamista välittömästi.
– Ja Suomen linja kuitenkin on kahden valtion malli, jossa se tunnustaminen ei ole automaatio vaan se on osa prosessia. Te itse rikotte Suomen ulkopoliittisen linjan uskottavuutta omilla puheillanne. Lopettakaa tämä.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman piti Mäkelän väitettä törkeänä. Lindtman huomautti presidentti Alexander Stubbin todenneen YK:ssa, että Suomen ulkopolitiikka perustuu arvoihin, joihin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolustaminen kuuluu.
– Pääministeri totesi, että Suomen linjan mukaista olisi mennä tähän, ja te olette tästä eri mieltä. Ja kun me tämän perään kysymme, niin mitä te teette? Täällä perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja syyttää epäisänmaallisuudesta. Tämä on törkeä väite, ja ilmeisesti kokoomuslaiset aikovat hiljaa vierestä seurata tätä.
Myös keskustan Jouni Ovaska puuttui Mäkelän väitteisiin.
– Mielestäni olisi asiallista, että perussuomalaiset pyytäisivät anteeksi sitä, että syyttävät meitä epäisänmaallisiksi, jos me kritisoimme hallitusta heidän epäselvästä ulkopoliittisesta linjastaan.
Ovaskan mukaan tällä hetkellä sekaisin ovat sekä ulko- että sisäpolitiikka.
– Meillä on perinteisesti nojauduttu vahvaan presidentti-instituutioon, ja niin on nytkin, kun tasavallan presidentti ilmoitti, miten asiat pitäisi hoitaa. Miten voi olla niin, että yksi hallituspuolue edelleen vetää omaa linjaansa, kun muu hallitus ja tasavallan presidentti ovat omalla linjallaan?
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen huomautti Taviolle, että opposition lisäksi ”tässä on vähän muutkin kiinnittäneet huomiota toimintaanne”.
Kaikkosen mukaan presidentin puuttuminen yksittäisen ministerin toimintaan on varsin harvinaista. Keskustajohtajan mukaan Ukraina-allianssissa ovat mukana lähimmät Suomen verrokkimaat Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Iso-Britannia, Saksa ja myös Yhdysvallat.
– Me päädyimme teidän päätöksellänne jäämään tästä pois.
Kaikkonen puuttui myös Lähi-idän politiikan sekavuuteen.
– Siitäkin saa erilaisia vastauksia, riippuen keneltä hallituksen ministeriltä kysyy. Ei näin voi jatkaa, ja kun täällä ei toista ulkoministeriön ministeriä, Valtosta, ole, niin annan teille nyt vihjeen: istukaa siellä tp-utvassa niin kauan, että Suomelle löytyy yhteinen ulkopolitiikan linja ja noudattakaa sitä, keskustajohtaja evästi.