Turkuun riskialueelta saapuneet matkustajat joutuivat pakkokaranteeniin, Helsinki-Vantaalla karanteeni vielä omaehtoinen

Pakkokaranteenin rikkomisesta voi seurata sakkoja tai korkeintaan kolmen kuukauden vankeusrangaistus.
Koronavirus

Tiistai-iltana Skopjesta Pohjois-Makedoniasta Turkuun saapuneen lennon kaikki matkustajat asetetaan tartuntatautilain mukaiseen pakkokaranteeniin, kertoi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa STT:lle tiistaina.

Matkustajia oli koneessa arviolta noin 130. Liuksan mukaan matkustajat myös testataan kentällä koronaviruksen varalta, mutta hän korostaa karanteenin tärkeyttä.

–  Tärkeää on se, että ihminen on nimenomaan siinä karanteenissa, jonka aikana hänen mahdolliset oireensa tulevat esille, Liuksa toteaa.

Liuksan mukaan ihmiset ovat karanteenissa kodeissaan. Jos kotia ei ole, viranomaiset ovat velvollisia järjestämään karanteenipaikan.

Matkustajat eivät saa käyttää julkisia kulkuneuvoja matkallaan kentältä karanteeniin. Matkaa karanteenikohteeseen ei kuitenkaan valvota.

Karanteenissa pysymistä valvoo se kunta, jonka alueella karanteenissa oleva henkilö on.

Turussa karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin. Puhelimessa kysytään esimerkiksi ihmisten vointia ja arvioidaan yleisesti hänen tilannettaan. Liuksa arvelee, että myös käyntejä karanteenissa olevan luona voidaan alkaa tehdä.

Karanteenissa oleva ei saa mennä esimerkiksi ruokakauppaan, jolloin kauppapalvelun järjestäminen tai ruuan toimittaminen on kunnan vastuulla, ellei ihminen pysty asiaa muuten hoitamaan.

Kun ihminen on virallisesti määrätty karanteeniin, hän on oikeutettu saamaan korvauksia mahdollisista karanteenin aiheuttamista ansiomenetyksistään.

Karanteenin rikkomisesta voi seurata sakkoja tai korkeintaan kolmen kuukauden vankeusrangaistus.

Viime lauantaina Skopjesta Turkuun saapuneen lennon kaikille lähes 160 matkustajalle tehtiin koronatesti. Testatuista 26:lla todettiin korona.

Seuraava Skopjen kone on tulossa Turkuun lauantaina. Sen sekä tulevien Skopjen lentojen osalta noudatetaan samoja testaus- ja karanteenimääräyksiä. Turkuun ei tällä hetkellä lennä koneita muilta riskialueilta kuin Skopjesta.

Tiistaina Suomeen saapui myös toinen kone riskialueelta, kun Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui kone Romanian Bukarestista.

Koneessa oli vähän yli sata matkustajaa, ja heistä vähän yli 90 suostui vapaaehtoiseen koronatestiin, kertoi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Hänen mukaansa joillakin matkustajista oli mukanaan todistuksia negatiivisista koronatestituloksista. Aronkydön tiedossa ei ole, oliko matkustajien joukossa oireisia ihmisiä.

Helsinki-Vantaan osalta kaikki riskimaista tulevat matkustajat ohjataan omaehtoiseen karanteeniin riippumatta siitä, kävivätkö he koronatestissä vai eivät. Turkuun saapuvien Skopjen koneiden osalta karanteeni on pakollinen.