Talviloma, tapaturmien huippuviikko – tällaisia ovat vaaranpaikat
Jälleen käsillä olevan talvilomaviikot olivat viime vuonna liukastumis- ja kaatumistapaturmien huippuviikkojen joukossa, selviää LähiTapiolan yksityisen tapaturmavakuutuksen vahinkotiedoista.
Noin puolet talvilomaviikkojen tapaturmista oli liukastumisia tai kaatumisia.
– Lomalla on aikaa liikkua ja harrastaa talvilajeja, ja olosuhteet ovat tähän aikaan vuodesta usein liukkaat, muistuttaa LähiTapiolan terveysvakuuttamisen kehitysjohtaja Laura Miettunen tiedotteessa.
– Yksi talviloman vaaran paikka on se hetki, kun hiihtämään mennessä kävelee esimerkiksi parkkipaikalta ladulle tai sieltä pois: liukas maa, jalassa monot ja sylissä sukset ja sauvat ovat vaaran paikka, joka johtaa herkästi liukastumiseen.
Liukastumiset ovat ylipäätään talvikuukausina yleisimpien vakuutusyhtiöiden korvaamien henkilövahinkojen joukossa. LähiTapiolan kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia suomalaisista on joskus kaatunut kävellessään liukkailla.
Liukastuessa tai kaatuessa sattuu usein polveen, olkapäähän tai ranteeseen. Myös nilkat, kädet ja selkä ottavat herkästi osumaa. Esimerkiksi polven liukastumis- tai kaatumistapaturman keskivahinko on yli 800 euroa.
Pahimmillaan liukastumisvahinkojen kustannukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin ja johtaa pitkään kuntoutukseen. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.
Suurin osa vammoista on lieviä. Iso osa olisi helposti ennaltaehkäistävissä, Miettunen sanoo.
– Lieväkin liukastumisvamma voi pistää hiihtoloman suunnitelmat äkkiä uusiksi. Yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä liukastumisia on käyttää nastakenkiä tai -pohjallisia aina, kun ulkona on liukasta – myös silloin, kun lähtee ”vain nopeasti” vaikkapa hakemaan postia tai viemään koiraa ulos.
– Toinen, vielä yksinkertaisempi keino on välttää kiirettä eli varata riittävästi aikaa, jotta ehtii katsoa mihin astuu ja kulkea varovaisesti. Kolmas on pihan ja pihatien hiekoittaminen, Miettinen ohjeistaa.