Talousvaliokunta tukee rajoja sähkönsiirron hinnankorotuksiin
Eduskunnan talousvaliokunta näytti torstaina vihreää valoja suunnitelmille suitsia sähkön siirtohintojen rajuja kertakorotuksia.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) kertoi, että kohtuuttomat hinnankorotukset ovat närkästyttäneet myös valiokunnassa.
– On selkeästi käynyt ilmi, että lainsäädännön tarvetta on.
Keinoista esillä olivat hintakatto siirtohintojen kertakorotuksille sekä hinnankorotusten tiheyden rajoittaminen.
Molemmat toimenpiteet sisältyivät jo viime viikolla julkistettuun Energiaviraston selvitykseen.
Valiokunnan keskusteluissa vuosittaisen korotuskaton ajateltiin liikkuvan 10–15 prosentin tuntumassa.
Kolmantena keinona valiokunta toi esiin sähkönsiirtoyhtiöiden omistajille maksettavien osinkojen rajoittamisen.
Jo nyt monopoliasemassa olevia verkkoyhtiöitä rajoittaa Energiaviraston määrittelemä hyväksytty tuottotaso.
Sitä nostettiin tälle vuodelle, mikä mahdollisti siirtohintojen nostamisen. Tuottotason nostoa on perusteltu investointivaatimuksilla.
Turusen mukaan yhtiöt halutaan nyt velvoittaa siihen, että osa sallituista voitoista myös päätyisi investointeihin. Se vähentäisi osaltaan paineita asiakasmaksujen korotuksiin.
Carunan tuoreisiin hinnankorotuksiin eduskunnan talousvaliokunta ei voi puuttua, vaan kuluttaja-asiamies hakee kiistassa neuvotteluratkaisua taas ensi viikolla.
Kuluttaja-asiamiehen tavoitteena on korotuksen kohtuullistaminen. Jos sopua ei synny, mahdollisuus on ainakin ryhmäkanteen nostamiseen.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on jo kertonut esittävänsä lainmuutosta hinnankorotusvauhdin hillitsemiseen.
Talousvaliokunta arvioi, että lainmuutos olisi mahdollista saada voimaan ensi vuoden alussa.
Sähkön siirtoverkkojen investointitarpeen taustalla ovat osin uudet toimitusvarmuusvaatimukset, jotka on täytettävä vuoden 2028 loppuun mennessä.
Talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.) sanoi, että vaatimuksista voisi joustaa, jos hinta muodostuu kohtuuttomaksi kuluttajien tai yritysten kannalta.
– Voisi miettiä, että niillä sähköverkkoalueilla olisi muutama jatkoaikavuosi, mikä estäisi tällaiset rajut hinnankorotukset.