Talouselämän huippuvaikuttajat vetoavat kansanedustajiin elpymispaketin puolesta: Kaatuminen olisi myrkkyä kasvulle, Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa

EU:n elpymisrahasto

Elinkeinoelämän huippuvaikuttajat vetoavat voimakkaasti suoraan kansanedustajiin, jotta nämä äänestäisivät eduskunnassa EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin puolesta.

– Elvytyspaketin kaatuminen johtaisi epävarmuuteen, joka olisi myrkkyä käynnistyvälle kasvulle ja johtaisi Suomen ulkokehälle EU:ssa, vuorineuvostason vaikuttajat muistuttavat kansanedustajille lähettämässään kirjeessä.

Talousvaikuttajat muistuttavat, että Euroopan unioni on Suomen talouden sekä turvallisuus- ja kauppapolitiikan tukijalka.

– Yli puolet viennistämme suuntautuu EU:hun. Tulevaisuutemme on vahvasti sidoksissa Euroopan pärjäämiseen. Suomi tarvitsee myös kavereita ja turvaa.

Talousvaikuttajat muistuttavat, että sopimus ei ole täydellinen, kaukana siitä. Sen syntyminen rauhoitti kuitenkin koronan runtelemat markkinat.

– Siksi Suomen, suomalaisten ja meidän yritystemme etu on tukea Suomen elpymistä ja samalla varmistaa, että elpymispaketin rahat käytetään Euroopan uudistamiseen ja uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

Eduskunta äänestää elpymisrahastosta, kun valtiovarainministeriön mietintö asiasta piakkoin valmistuu. Perustuslakivaliokunta edellytti asiassa vaikeutettua säätämisjärjestystä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Kokoomus linjasi aiemmin äänestävänsä paketille tyhjää. Tyhjiä ääniä ei noteerata, joten periaatteessa paketti voitaisiin viedä läpi eduskunnasta hallituksen ominkin voimin.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Valtonen on kertonut, että ryhmän kanta EU-elpymispakettiin voi vielä vaihtua. Valtosen mukaan kokoomus päättää lopullisen kantansa valtiovarainvaliokunnan mietinnön valmistuttua.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Matti Alahuhta, Lasse Aho, Sari Baldauf, Harri Broman, Juha Gröhn, Antti Herlin, Mika Ihamuotila, Johanna Ikäheimo, Vesa-Pekka Kangaskorpi, Ilpo Kokkila, Pekka Lundmark, Inka Mero, Marjo Miettinen, Jorma Ollila, Ilkka Paananen, Tuomas Pere, Timo Ritakallio, Risto Siilasmaa, Jaana Tuominen ja Juha Vidgrén.