Talouselämä: Keskustan puheenjohtaja Saarikko tyrmää sukupuolineutraalit henkilötunnukset – "Emme pidä sitä realistisena"

Henkilötunnukset

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vahvistaa puolueen kielteisen kannan sukupuolineutraalien henkilötunnusten lanseeraamisesta nykyisellä hallituskaudella.

Saarikko muistuttaa Talouselämä-lehden haastattelussa, että keskustan eduskuntaryhmän kanta on jo aiemmin kerrottu julkisesti.

– Se on niin iso taloudellinen satsaus, että emme näe edellyksiä niin massiiviselle uudistukselle näinä aikoina. Se on keskustan eduskuntaryhmän kanta ja myös minun kantani, Saarikko toteaa.

Hanke ei ole keskustan mielestä toteuttamiskelpoinen, vaikka siitä onkin maininta hallitusohjelmassa.

– On todettu, että tämän uudistuksen kokonaiskustannusvaikutukset ovat niin isot, että emme pidä sitä realistisena, puheenjohtaja Saarikko painottaa.

Finanssiala ry:n arvion mukaan hankkeen kustannukset voivat olla hyvin korkeat.

– Henkilötunnuksen uudistus aiheuttaisi alustavan arvion mukaan miljardiluokan kustannukset sekä julkiselle että yksityiselle sektorille, sillä järjestelmät pitäisi muokata vastaamaan uudistusta, se kertoi tiedotteessa viime huhtikuussa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi jo syyskuussa, ettei ryhmä ole uudistuksen kannalla kustannusten vuoksi.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kallin mukaan taustalla on myös se, ettei sukupuolineutraaliutta katsota riittäväksi perusteeksi hankkeen käynnistämiselle.