IS: Keskustan irtisanoutuminen henkilötunnusuudistuksesta yllätti hallituskumppanit

Henkilötunnukset

Keskustan eduskuntaryhmän asettuminen henkilötunnusten uudistamista vastaan yllätti hallituskumppanit, kertoo Ilta-Sanomat.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti Twitterissä torstain ryhmäkokouksen jälkeen, että keskusta ei hyväksy kallista uudistusta tässä taloustilanteessa. Kurvisen mukaan mahdollinen uudistus on toteutettava pienempänä.

Uudistusta on hahmoteltu vuoteen 2027. Sen toteuttaminen sukupuolineutraalina on kirjattu hallitusohjelmaan. Hanke on kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) vastuulla.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli sanoo IS:lle, että ryhmässä herätti keskustelua myös uudistukseen liitetty tarve sukupuolineutraaliudesta.

Keskustassa suhtaudutaan kriittisesti ajatukseen, että tehtäisiin iso ja kustannuksiltaan mittava uudistus sukupuolineutraaliuden vuoksi.

– Se ei siis ole mielestämme riittävä syy käynnistää hanketta.

Ryhmässä päädyttiin Kallin mukaan yhdessä siihen, että uudistusta ei ole lähinnä sen suurten kustannusten vuoksi nyt koronatilanteessa oikea aika käynnistää.

SDP:lle ja vihreille keskustan kanta tuli yllätyksenä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kristiina Salosen mukaan demariryhmä ei ole käsitellyt vielä asiaa.

– Mutta toki ryhmä on hallitusohjelman kirjausten takana. Ajattelemme, että uudistus tarvitaan etenkin sen vuoksi, että henkilötunnukset ovat loppumassa, Salonen sanoo IS:lle.

Salosen mukaan SDP:kään ei tavoittele laajaa ja kallista uudistusta. Sukupuolineutraalius ei kuitenkaan ole kustannuksia lisäävä elementti, hän muistuttaa.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko muistuttaa hallitusohjelman kirjauksesta.

Keskustan perusteluja uudistuksen toteuttamatta jättämisestä hän ei niele.

– Uudistus on joka tapauksessa toteutettava, koska henkilötunnukset alkavat Suomesta loppumaan.