Talous ja ympäristöasiat nousivat Sotshin tapaamisen näkyvimmiksi puheenaiheiksi – Nato-kysymys kulki perinteisiä latuja

Keskustelut jatkuvat Putinin veneellä
Presidenttitapaaminen

Suuria yllätyksiä tai avauksia ei kuultu, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö pitivät tiedotustilaisuutensa tämänpäiväisen tapaamisensa jälkeen.

Puheenvuoronsa aluksi Putin korosti Suomen ja Venäjän välisiä taloussuhteita ja vilkastunutta kaupankäyntiä, jotka hänen mukaansa kertovat hyvästä naapuruudesta ja molemmille hyödyllisestä yhteistoiminnasta.

Putin myös sanoi presidenttien keskustelleen Syyrian ja Ukrainan tilanteista ja puhuvan niistä lisää myöhemmin.

Tiedotustilaisuuden jälkeen tulikin tieto, että presidentit jatkavat kansainvälisten asioiden puimista Venäjän presidentin veneellä Sotshin edustalla.

Niinistö kiitti Putinia Venäjän kiinnostuksesta arktisen alueen ympäristöongelmien ratkaisuun ja Arktisen neuvoston huippukokoukseen osallistumisesta.

Hänen mukaansa Suomi ja Venäjä voisivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi mustan hiilen eli noen päästöjen rajaamisen ja metsien uudistamisen saroilla.

Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Helsinki-huippukokousta Putin piti yhä hyödyllisenä, vaikka Yhdysvallat onkin asettanut uusia talouspakotteita Venäjää vastaan.

– Kukaan ei edes ajatellut, että kahden tunnin keskustelun aikana pystyisimme ratkaisemaan kaikki kiistakysymykset. Mielipiteiden vaihto ja suora keskustelu ovat kuitenkin aina hyödyllisimpiä. Pakotteet eivät ole rakentavia eivätkä ne voi saada aikaan mitään varsinkaan Venäjän kaltaisen maan suhteen.

Putinin mukaan pakotteet eivät riipu pelkästään Yhdysvaltojen presidentin mielipiteestä, vaan myös maan hallitsevan luokan asenteesta.

– Toivottavasti yhdysvaltalaiset kumppanimme aikanaan ymmärtävät, että tällaisella politiikalla ei ole tulevaisuutta, ja voimme taas aloittaa yhteistyön, hän sanoi.

Putinilta myös kysyttiin kommenttia puolustusministeri Sergei Shoigun heinäkuisiin puheisiin.

Shoigu sanoi silloin, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistyminen sotilasliitto Naton kanssa heikentää alueen turvallisuutta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin.

– Kommenttini on hyvin yksinkertainen: me emme siirrä joukkojamme lähemmäs Naton rajoja, mutta Naton sotilasinfrastruktuuri lähestyy meidän rajojamme. Sekä henkilöstön että tekniikan lukumäärä nousee, Putin sanoi.

– Meidän täytyy reagoida siihen, että lähelle rajojamme ilmestyy Yhdysvaltojen ohjustorjuntajärjestelmän osia. Se ei ole pelkästään torjuntajärjestelmä, vaan sitä voidaan käyttää myös keskimatkan ohjusten ampumiseen, hän jatkoi.

Niinistö huomautti, että Suomessa ei ole sen tyyppisiä ohjuksia.

– Muistaakseni kuusi vuotta sitten totesin presidentti Putinille, että Suomi, kuten mikä tahansa itseään kunnioittava kansakunta, maksimoi kykynsä pitää puolensa. En myöskään ole kuullut yhtään kriittistä sanaa Suomea kohtaan tämän matkan aikana, Niinistö sanoi.

Putin kertoi käyneensä viime viikonloppuna Itävallassa maan ulkoministerin häissä yksityishenkilönä ja puhuneensa siellä lyhyesti ulkoministerin ja liittokanslerin kanssa.

Hän kehui Itävaltaa Euroopan ja Venäjän välisten suhteiden kehittämisestä ja käänsi puheen sujuvasti Suomen tulevaan EU-puheenjohtajakauteen.

– Toivomme, että Suomen puheenjohtajuuden aikana saataisiin aikaan myönteisiä asioita, jotka antaisivat mahdollisuuksia jälleenrakentaa Venäjän ja EU:n suhteita, Putin sanoi.