Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Lapin sota -sarja
Jalkaväkirykmentti 8:n komentaja, everstiluutnantti Viljo Laakso tarkkailee vihollisen liikkeitä palavassa Muoniossa. Puujalkaritarina tunnettu Laakso sai sotien jo päätyttyä viimeisen koskaan myönnetyn Mannerheim-ristin. Hän oli menettänyt jalkansa miinan räjähdyksessä 1941, mutta jatkoi aktiivipalveluksessa sotien loppuun saakka. Kuvassa näkyy myös Muonionjoki. (Kuva: SA-kuva)

Taistelu täynnä täpäriä tilanteita – menikö mottimestarien maine Muoniossa?

Lapin sodan viimeiset suuret taistelut käytiin lokakuun lopussa 1944. Muonion taistelussa suomalaiset yrittivät useaan otteeseen motittaa saksalaisia, mutta onnistuminen oli tiukassa.
Lauri Heikkilä 3.11.2024 9:30, muokattu 8.11.2024 15:13
a– a+
Lapin sota -sarja

Lapin sota oli monella tapaa poikkeuksellinen sota. Jos lukuja tuijottelee, Suomi näyttää tehneen ihmeen.

Sodan aikana Saksalla oli parhaimmillaan kolmatta sataa tuhatta sotilasta Suomea vastaan, ja Suomen huippuluku oli vain 75 000 sotilasta. Saksan aseistus oli lisäksi raskaampaa. Silti Suomi eteni ja Saksa vetäytyi.

Suomalaisia olisi ollut irrotettavissa enemmänkin, mutta Neuvostoliiton vaatimuksesta joukkoja sai olla aseissa vain rajallinen määrä, ja suurin osa jatkosodan taistelijoista piti kotiuttaa verrattain nopealla aikataululla.

Kenraali Heiskanen ja everstiluutnantti Laakso neuvottelevat ennen Muonion valtausta. (Kuva: SA-kuva)

Todellisuudessa Saksan tavoitteet määrittelivät Lapin sodan kulkua koko ajan. Saksa ei mahtanut sille mitään, että vuodesta 1941 aseveljenä toiminut Suomi oli tehnyt erillisrauhan Neuvostoliiton kanssa syyskesällä 1944, mutta Saksa saattoi tehdä strategiansa mukaisen vetäytymisoperaation aiemmin Suomen luvalla hallinoimastaan Pohjois-Suomesta.

Neuvostoliiton asettamiin rauhanehtoihin kuului, että Suomen piti ajaa saksalaisjoukot alueeltaan. Tämä johti Lapin sotaan Suomen ja Saksan välillä. Samaan aikaan Norja oli Saksan hallussa ja Neuvostoliitto soti Saksaa vastaan Suomelta saamansa Petsamon ja Norjan Kirkkoniemen alueella.

Saksalle oleellista oli, ettei Neuvostoliitto pääsisi hyötymään Pohjois-Suomesta. Siksi Saksa tuhosi vetäytyessään tiet, sillat ja asutuskeskukset Suomen Lapista. Miinoitukset hidastivat suomalaisia, ja olisivat myös aiheuttaneet haittaa Neuvostoliitolle, jos maa olisi ottanut Suomen aluetta haltuunsa.

Saksa ei pyrkinyt jäädyttämään rintamatilannetta. Se vetäytyi siksi, että saisi joukot Neuvostoliiton-vastaisille rintamille sopivassa järjestyksessä.

Viimeiset suuremmat taistelut Suomi kävi Saksaa vastaan lokakuun 1944 lopussa.

Saksan ylivoima ja armeijan massiivisuus tulivat selväksi etenkin Suomen länsirajalla. Suurin osa 200 000 saksalaisesta vetäytyi pohjoiseen länsirajan myötäisesti eli Muonioon ja sitten Käsivarren Lapin kautta takaisin Norjaan.

Muoniossa suomalaiset ja saksalaiset kohtasivat.

Saksalaiset olivat tulleet Muonioon toisaalta etelästä Torniontietä myöten, toisaalta kaakosta Kittiläntietä pitkin Rovaniemeltä. Suomi oli saanut Rovaniemen haltuunsa 16. lokakuuta, mikä oli yksi Lapin sodan merkkihetkistä.

Muoniossa suomalaiset lähtivät hakemaan murskavoittoa. Mottitaktiikka eli vihollisen saartaminen ja tuhoaminen saartorenkaaseen oli ollut Suomen erikoisosaamista, ja Muoniossa siihen vaikutti olevan mahdollisuus.

Kuormasto matkalla kohti Muoniota. Tien sivussa miinaan menneitä saksalaisia autoja. (Kuva: SA-kuva)

Torniosta Muoniota kohti eteni kenraalimajuri, myöhemmin puolustusvoimien komentajaksi nousseen K. A. Heiskasen 11. divisioona. Divisioona pyrki mahdollisimman nopeaan etenemiseen, jotta motitus olisi mahdollinen.

Rovaniemeltä etenevät joukot eivät ehtineet Heiskasen tahtiin. Siellä olleita sotilaita oli pitänyt alkaa jo kotiuttaa, ja osa joutui jatkamaan Itä-Lapin saksalaisten perään.

Saksalaiset etenivät nopeasti ja olivat tehokkaita tuhotessaan infrastruktuuria ja miinoittaessaan maastoa. Suomalaiset eivät tähän tahtiin kyenneet, ja taistelukosketuksia ei siksi koettu ennen Muoniota, lukuun ottamatta pieniä yhteenottoja Heiskasen etujoukkojen ja saksalaisten välillä Ylitorniolla ja Kolarissa.

Saksalaisilla oli suuria varastoja Muoniossa, jotka he ehtivät evakuoida taistelujen jo alettua mutta melko rauhassa. Pääjoukko myös pääsi vetäytymään ilman hämminkiä Käsivarren suuntaan.

Taistelukosketus Muoniossa oli mahdollinen siis siksi, että saksalaisten piti pysähtyä suojaamaan varastojen evakuointia.

Suomalaiset voisivat motittaa vielä ainakin divisioonan tai kaksi.

Muonion taistelu alkoi 26. lokakuuta 1944.

Suomalaiset olivat edenneet kunnan alueelle toivottua hitaammin johtuen saksalaisten tuhoamista teistä ja silloista sekä tekemistä miinoituksista. Hidas eteneminen tarkoitti sitä, että mottihaaveista piti luopua hetkeksi.

Saksalaisilla oli Muoniossa puolustusasemia, joista oli vaikea murtautua läpi. Siksikin suomalaiset päättivät palata motitustavoitteeseen ja koukata kaukaa.

Jalkaväkirykmentti 50 lähti kohti Kittiläntietä Olostunturin maastoon yllättääksen Rovaniemeltä vetäytyvät saksalaiset. Samoilta seuduilta pystyttäisiin myös etenemään Muoniota puolustavien saksalaisten sivustaan ja selustaan.

Kuvan alkuperäinen seliteteksti kertoo näin: Muoniota, missä saksalainen polttokomennuskunta kulki talosta taloon niitä sytytellen joukkojemme voimatta sitä kuitenkaan estää saksalaisten tiukan jälkivarmistuksen vuoksi. (Kuva: SA-kuva)

Koukkaus soisessa maastossa oli luonnollisesti haastava ja jokiakin piti ylittää. Kovin raskas aseistus ei mukana kulkenut, eikä Suomella Lapin sodassa muutenkaan ollut mahdollisuutta kuljettaa tykkejä ja panssarivaunuja kovin pitkälle.

JR 50:n Olostunturin koukkaus on ollut myöhemmin sotahistorian harrastajien suurena mielenkiinnon kohteena. Esimerkiksi loka-marraskuun taitteessa 2014 joukko reserviläisiä päätti kokeilla, miten sama koukkaus onnistuisi heiltä.

30 kilometriä linnuntietä tarkoitti 50 kilometrin matkaa kaiken kaikkiaan sekä sodan aikana että 70 vuotta myöhemmin. Vuonna 2014 23 reserviläisellä oli mukana enimmillään 35 kilogramman kantamukset ja taisteluvarustus aseita ja ammuksia lukuunottamatta.

Lokakuun loppu oli siitä kiitollista aikaa sekä 1944 että 2014, että jo jäätyneillä suomailla oli helpompi kävellä.

Keskisuomalaisreserviläiset näkivät matkalla mäntyjen kylkiin hakattuja pilkkoja. Merkinnät oli tehnyt juuri JR 50 vuonna 1944 reitin merkitsemiseen.

– Näitä pilkkoja löysimme vielä muutamia joten saatoimme todeta että reitillä ollaan, matkakertomuksessa Varusteleka-sivustolla kerrotaan.

Muutakin JR 50:n jättämää alueella näkyy vielä. Reserviläiset pääsivät kokeilemaan jalkaväkirykmentin miesten poteroita, joista nämä olivat tulittaneet saksalaisia.

Sekä JR 50 että reserviläisjoukko onnistuivat matkassaan noin kahdessa vuorokaudessa.

– Marssin hieno päätös oli seppeleen laskeminen Muonion sankarihaudoille. Kotiutus kohti Keski-Suomea alkoi 1.11. klo 16:00. Matka jatkui mukavasti linja-autossa kun JR 50 soturit kotiutuivat kävelemällä 270 kilometrin matkan Muoniosta Tornioon, matkakertomus päättyy.

Tänä päivänä Olostunturilla toimii hiihtokeskus ja tuulivoimapuisto. Tunturi kohoaa 524 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kuva joulukuulta 2009 koillisesta Rovaniementien suunnasta (Kuva: Simo Räsänen / Lisenssi / Wikimedia Commons)

Saavuttuaan Olostunturin alueelle 28. lokakuuta JR 50:n miehet kohtasivat pian Kittiläntietä vetäytyvät saksalaiset.

Yllätyshyökkäys oli onnistua, mutta saksalaiset onnistuivat järjestämään puolustuksen nopeasti ja tehokkaasti.

Saksalaiset murtautuivat illan pimennyttyä tulituksen läpi. He järjestivät uudet puolustusasemat Muonion kirkonkylästä itään.

Saksalaiset eivät tässä kohtaa kuitenkaan vetäytyneet tarpeeksi nopeasti johtuen monelta osin raskaasta kalustostaan. Suomalaiset iskivät sivustoilta motittaen muutaman pataljoonan. Tätä suomalaisten iloa kesti kuitenkin vain muutama tunti, ja saksalaiset saivat motit murrettua.

Suomalaiset kärsivät myös ammuspulasta, ja Saksalla riitti tulivoimaa. Saksa murtautui jälleen läpi ja jatkoi Muonion kirkonkylään.

Muonion eteläpuolellakin yritettiin tuossa vaiheessa puolustusasemien motituksia niin ikään epäonnisesti.

Muonio liekeissä 31.10.1944. Vain kirkon saksalaiset säästivät vetäytyessään poltetun maan taktiikkansa mukaisesti. (Kuva: SA-kuva)

Heiskanen näki vielä yhden motitusmahdollisuuden. Se tulisi olemaan Suomen sotahistorian viimeinen.

Hän lähetti JR 50:n Muonion pohjoispuolelle katkaistakseen saksalaisten vetäytymistien. Näin kenraalimajurin joukot saisivat otteen vielä tuhansista saksalaisista.

Tämäkin motitusyritys jäi torsoksi. Saksalaiset ehtivät vetäytyä oman suunnitelmansa mukaisesti hyvässä järjestyksessä. Heiskanen komensi JR 50:n takaisin.

Mottitaktiikka ei ollut onnistunut Muonion taistelussa, ja näin myös päättyi Suomen mottimestarien historia, jos Tankavaaran taistelun jälkipelien lyhytaikaista mottia ei lasketa. Saksalaisten ylivoima oli paljolti syynä siihen, että motitukset eivät onnistuneet verrattain avoimissa maastoissa.

Taistelu päättyi 30. lokakuuta. Saapuessaan taajamaan suomalaiset huomasivat, että saksalaiset olivat tuhonneet Muonion kirkonkylän kokonaan. Jäljellä oli vain kirkko, joita saksalaiset muutenkin säästivät.

Muonion taistelun jälkeen ei ollut odotettavissa enää suuria taisteluja. Saksalaiset olivat enää viimeisissä, joskin jykevissä linnoitteissaan Käsivarren Lapissa. Aiemmin määrätty joukkojen kotiutus alkoi, ja moni mies pääsi pois sotapolulta Muonion jälkeen.

Muonion taistelu vaati 63 suomalaisen ja noin 350 saksalaisen hengen. Sota siirtyi rauhallisempaan tilaan, joskin Käsivarren Lapissa oli vielä edessä sodan viimeinen vaihe ja saksalaisten vahvat linnoitukset.

Lapin sodasta on kulunut 80 vuotta. Viimeiset saksalaisjoukot poistuivat Suomen maaperältä huhtikuussa 1945. Suomenmaa seuraa juttusarjassa Lapin sodan tapahtumia ja siihen liittyviä ilmiöitä huhtikuulle saakka.

Suomalainen vartiomies palavassa Muoniossa 30.10.1944. Vain kirkko jäi jäljelle kylässä. (Kuva: SA-kuva)

Lähteitä ja lisälukemista

Varusteleka.fi

Sotapolku.fi, Olostunturi–Muonio

Jouni Kallioniemi: Lapin sota 1944-1945 Suursodan loppunäytös pohjoisessa. Raisio: Teospiste Oy, 1989.

Juttua korjattu 8.11. klo. 15.13. Lisätty maininta Tankavaaran motista.

Lapin sota

Lue kaikki Suomenmaan Lapin sotaa käsittelevät jutut täältä.

Lue myös

Rovaniemen palo muistetaan, mutta entä Rovaniemen pamaus? – Suomi sai haltuunsa tuhotun taajaman

Lapin sota saavutti pääpisteensä 80 vuotta sitten, kun suomalaiset etenivät Rovaniemelle
13.10.2024 10:00

Mottimestarit näyttivät kyntensä myös Lapin sodassa – Suomi kävi yhtäaikaisesti kahta kaupunkitaistelua

Suomalaiset iskivät Kemissä yllättävästä suunnasta ja saivat saksalaiset saarrettua
6.10.2024 16:00

Normandia muistetaan, mutta oletko kuullut Röytän maihinnoususta? – Suomalaiset pelasivat avomerellä kovien panosten uhkapeliä

Röytän sataman valtaaminen Torniossa oli onnistunut Lapin sodan ratkaisuoperaatio, joka kohtasi kuitenkin takaiskuja
29.9.2024 9:00

Tutkija: Lapin sota on Suomessa unohdettu, vaikka se kosketti tuhansia siviilejä – "Monille tulee yllätyksenä"

80 vuotta sitten syttynyt Lapin sota oli jatkosodan jälkinäytös, mutta silti se oli raakaa sotaa, tietokirjailija Mika Kulju sanoo
14.9.2024 10:00

Aihetunnisteet

Historia Lapin sota lappi Moskovan välirauha mottitaktiikka Muonio sotahistoria toinen maailmansota

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Kannattaako pilvisellä säällä tankata D-vitamiinia purkista? – Tutkija vastaa
Uutiset | 3.7.2025 9:23
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Nato-maassa soitetaan hälytyskelloja: Tämä ihmetyttää Venäjän hirmutappioissa
Uutiset | 3.7.2025 21:03
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Teheranista tappovaatimus: ”Mossadin agentti”
Uutiset | 1.7.2025 22:16
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
SRK julkaisi kannanoton
Uutiset | 26.6.2025 18:07
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Polkupyöräilijöillä yleinen väärinkäsitys
Uutiset | 2.7.2025 23:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Ruokavirastosta tärkeä ohje kotipuutarhureille – Tiesitkö tämän omena- ja päärynäpuista?
Uutiset | 3.6.2025 21:13

Uusimmat

T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Tutkimus: Lihavuus jää solujen muistiin – laihtumisesta huolimatta palautuminen voi kestää vuosia
Uutiset | 4.7.2025 21:00
Zelenskyi puhelustaan Trumpin kanssa: Sovimme työskentelevämme ilmapuolustuksen vahvistamiseksi Ukrainassa
Uutiset | 4.7.2025 17:06
Hallitus sai jo keskiviikkona yhden ilmastopaperin julki – Ilmastopaneelin puheenjohtaja: ”Ei tässä ole mitään merkittäviä avauksia”
Uutiset | 4.7.2025 17:04
Kreetan maastopalot laantumassa, Ateenan lähistöllä syttyi uusi palo
Uutiset | 4.7.2025 16:53
Huoltoasemalla räjähti Roomassa, nopea evakuointi pelasti pahemmalta
Uutiset | 4.7.2025 16:48
Perussuomalaisten Ranne energia- ja ilmastostrategiasta: Emme ole tyytyväisiä lopputulokseen
Uutiset | 4.7.2025 16:16
Hallituksen energia- ja ilmastostrategian luonnos lausunnoille
Uutiset | 4.7.2025 16:10
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
T&A: Läpimurto – auringonpimennyksen voi tehdä keinotekoisesti
Uutiset | 4.7.2025 23:00
Mitä tehdä Syyrian vierastaistelijoille? – ”He ovat tavallaan syyrialaisia, halusimme tai emme”
Uutiset | 4.7.2025 22:02
Autoilija: Tällaisessa tilanteessa sinulla tulee olla älypuhelin
Uutiset | 4.7.2025 21:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste