Suomi 100 -satelliitin laukaisu avaruuteen viivästyy jälleen

Kantoraketille tehdään ylimääräisiä tarkistuksia
Avaruusteknologia

Suomi 100 -satelliitti ei sittenkään pääse lähtemään matkaan tänä iltana. Aalto-yliopisto kertoo satelliitin laukaisun uusimman lykkääntymisen syyksi kantoraketille tehtävät ylimääräiset tarkistukset. Lykkääntymisen kestosta ei vielä ole täsmällistä tietoa.

– Näyttää siltä, että kantoraketti voisi lähteä matkaan torstain ja sunnuntain välisenä aikana, kertoo professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta.

Kalliolla ei ole täsmällistä tietoa, millaisia testejä kantoraketille nyt tehdään. Kyseistä kantorakettityyppiä on käytetty jo kymmeniä kertoja aiemmin menestyksellisesti, Kallio kertoo.

– Tarkistuksia tehdään, ja siksi kantoraketin toiminta on luotettavaa.

Alun perin Suomi 100:n oli määrä lähteä matkaan intialaisen kantoraketin kyydissä jo noin vuosi sitten, mutta tekniset ongelmat viivästyttivät projektia. Tässä yhteydessä suomalaissatelliitin kantoraketti on vaihtunut yhdysvaltalaiseksi SpaceX-yhtiön raketiksi.

Satelliitti odottaa matkalleen lähtöä Kaliforniassa. Satelliitin on määrä mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia.

Lento vie avaruuteen yli 70 pientä satelliittia 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse.