Suomen poliisi ja verottaja kiinnostuivat Panama-vyyhdestä
Suomen poliisi aikoo käydä läpi ainakin yhdessä verottajan kanssa tietovuotoaineiston, kertoo keskusrikospoliisin KRP:n talousrikostorjuntalinjan päällikkö Markku Ranta-aho.
KRP ei ole vielä saanut materiaalia, eikä pysty arvioimaan tapauksen laajuutta.
Ranta-aho arvelee julkisuudessa olleiden tietojen perusteella, että aineisto voi pitää sisällään merkittävääkin tietoa. Hän pitää mahdollisena, että materiaalia läpikäytäessä voisi löytyä rikosjuttuja.
– Selvittelemme pääosin verottajan kanssa, koska oletusarvo on se, että tässä on mahdollista verosuunnittelua tai veronkiertoa kysymyksessä, sanoo Ranta-aho.
– Muutkin tässä listalla olevat kiinnostavat siltä osin, onko kyseessä esimerkiksi rikoshyödyn piilottaminen.
Jos epäilyksiä verorikoksista löytyy, verottaja päättää mahdollisten tutkintapyyntöjen tekemisestä poliisille.
Myös Helsingin poliisin apulaispäällikkö on tviitannut tänään poliisin olevan kiinnostunut materiaalista.
Ylen MOT-ohjelma ei aio luovuttaa omia raakamateriaalejaan ulkopuolisille tahoille. Ohjelman tuottajan Renny Jokelinin mukaan poliisi voi yrittää pyytää materiaalia suoraan kansainväliseltä toimittajaverkostolta.
– ICIJ harkitsee itse, mutta luulen, että niillä on sama linja. Mitään sellaista yleistä luovutusta he eivät tule tekemään, sanoo Jokelin.
Jokelinin mukaan verkoston toiminta olisi uhattuna, jos aineistoa luovutetaan eteenpäin.
– Missään kohtaa ei ole materiaalia luovutettu tai lähteitä paljastettu, sen vuoksi verkosto saa yhä uusia vuotoja ja paljastuksia, se on niin arvokasta, että siitä pidetään kiinni.
Verohallinto on kiinnostunut kaikesta sellaisesta materiaalista, jolla on merkitystä verotuksen kannalta, sanoo verohallinnon johtaja veroasiantuntija Jari Salokoski.
Salokosken mukaan tämänkaltaisten tapausten tutkinta on pitkä prosessi.
– Jos joudutaan käyttämään kansainvälistä tietojenvaihtoa, silloin kestää pitkään. Riippuu myös siitä, miten mahdolliset henkilöt tai yritykset ovat yhteistyöhaluisia.
Salokosken mukaan verohallinto voi tehdä yhteistyötä tämänkaltaisissa tapauksissa valtion kanssa, mutta silloin paljon riippuu siitä, minkälaisia verosopimuksia on olemassa.
– Joskus on mahdollista toimia viranomaisten kanssa suoraan ja joskus se on hankalampaa.
Salokoski arvelee, että Panama ei ole tässä asiassa helpoimmasta päästä. Hän ei kommentoinut, minkälaista yhteistyötä tällä hetkellä on Panaman kanssa.
Salokoski ei lähde arvioimaan, seuraako tapauksesta esimerkiksi tutkintapyyntöä.
Uutena Salokoski pitää tapauksessa sitä, että paljastuksia tulee useita ja peräkkäin.
Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.
Ohjelman mukaan aineistossa on satoja suomalaisnimiä.
Finanssikonserni Nordea on kiistänyt mahdollistavansa järjestelyt, joita pidetään veronkiertona.
Julkisuuteen tulleet ensimmäiset asiakirjat jättimäisestä tietovuodosta keskittyivät paljastuksiin muun muassa finanssikonserni Nordeasta ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiristä.
Süddeutsche Zeitung -lehti on jakanut tietovuodon kansainvälisen tutkivien toimittajien ICIJ-järjestön kautta yli sadalle muulle tiedotusvälineelle eri puolille maailmaa.
Vuodetut asiakirjat ovat peräisin panamalaisesta asianajajatoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja myyviä yhtiöitä.
Ylen MOT-ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa. Vuodon mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi 2004–2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.
Vuodettujen asiakirjojen mukaan veroparatiisiyritysten rakenteet ovat monimutkaiset ja niiden johdossa on panamalaisia bulvaanijohtajia. Yritysten oikeiden omistajien eli Nordean asiakkaiden nimet eivät ole päätyneet julkisiin rekistereihin, MOT kertoo.
Salaisista asiakirjoista kuitenkin paljastuu, että Nordean perustamien veroparatiisiyhtiöiden oikeat omistajat ovat varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista, myös Suomesta.
MOT muistuttaa, ettei veroparatiisiyhtiön omistaminen ole laitonta. Sen sijaan jos yhtiöstä tai sen varoista ja investoinneista ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille, tapaus voi muuttua laittomaksi veronkierroksi.
Nordean Luxemburgin-toimitusjohtaja Thorben Sanders myönsi MOT:lle, että ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.
– Vuoden 2009 lopussa päätimme, että pankkiamme ei voi enää käyttää veronkiertoon.
Ruotsin television SVT:n Uppdrag granskning -ohjelman mukaan Nordealla on yhä sata aktiivista pöytälaatikkoyhtiötä.
Vuodon mukaan Putinia lähellä olevat henkilöt ovat olleet tärkeissä rooleissa veroparatiiseissa. Guardianin journalistin Luke Hardingin mukaan Putin-aineisto on ”dynamiittia”.
Putinin lähipiiriin kuuluvat muun muassa kapellimestari Sergei Roldugin sekä Boris ja Arkadi Rotenberg. Lähipiiri siirsi paljastusten mukaan jopa kaksi miljardia dollaria salaisten pankkitilien ja veroparatiisiyritysten kautta.
Venäläissuomalainen liikemies Gennadi Timtshenko on MOT:n mukaan mukana useissa veroparatiisiyhtiöissä. Hänellä on kytköksiä jääkiekkoseura Jokereihin ja Helsingin areenaan.