STM:n ylijohtaja: Asiakassetelin voi myöntää vain maakunnan liikelaitos
Sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapausesityksessä paljon kiistaa herättäneen asiakassetelin voi myöntää vain maakunnan liikelaitos.
Hallituksen esityksen sisällöstä kertoi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.
Sote-keskus ei voi palveluseteliä määrätä. Jos asiakkaalle on määrätty asiakasseteli jotain palvelua varten, siitä voi myös kieltäytyä, Varhila kertoi.
Varhilan mukaan asiakassetelistä tulee maakunnan liikelaitoksille pakollinen väline. Sitä pitää tarjota kotipalvelun, kotihoidon, asumispalveluiden, sosiaalisen kuntoutuksen sekä tiettyjen kirurgisten toimenpiteiden hankkimiseen yksityisiltä yrityksiltä.
– Setelin voi ottaa käyttöön myös muissa haluamissaan palveluissa eli voi enemmänkin ottaa, Varhila sanoi.
Asiakasseteleiden käyttöönotto porrastetaan.
Muun muassa kotipalvelussa, kotihoidossa, asumispalveluissa sekä sosiaalisessa kuntoutuksessa ne on otettava käyttöön viimeistään heinäkuun 2020 alussa.
Vuoden 2022 alusta asiakassetelit otetaan käyttöön tietyissä kiireettömissä leikkauksissa sekä kiireettömissä vastaanottokäynneissä.
Yksityiselle leikkaustoiminnalle määritellään laatukriteerit osana hallituksen esittämän valinnanvapauslain valmistelua.
Kriteereillä halutaan varmistaa toimenpiteiden ja leikkausten laatu sekä potilasturvallisuus, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö, joka valmistelee kriteerit.
Sote-keskukset aloittavat toimintansa vuoden 2021 alusta, ja sote-keskuksen voi valita 1. lokakuuta 2020 alkaen. Hammashoidon yksiköt aloittavat vuoden 2022 alusta.