STM:n Varhila kritisoi koronarajoitusten purkua Ylellä – tartuntamäärät nousussa

Nuoremmat ikäryhmät ovat ottaneet rokotteita hieman vähemmän kuin muissa läntisissä Euroopan maissa, THL:n Mia Kontio kertoo HS:ssa
Koronarajoitukset

Sosiaali- ja terveysministeriön (stm) kansliapäällikkö Kirsi Varhila toteaa, että koronarajoituksia alettiin purkaa liian aikaisin, kertoo Yleisradio.

Ylen mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut tasaisesti kaksi viime viikkoa.

Tauti leviää tällä hetkellä rokottamattomien keskuudessa, kuten olettaa saattaa. Alun perin rajoitukset oli tarkoitus purkaa siinä vaiheessa, kun koko maan rokotekattavuus on vähintään 80 prosenttia. Suurin osa rajoituksista päättyi kuitenkin jo viime viikonloppuna, vaikka rokotekattavuus on kaukana alkuperäisestä tavoitteesta, Yle kirjoittaa.

– Rajoituksia purettiin aika nopeaan tahtiin. Kun tultiin tähän lokakuun alkuun, lähes kaikki rajoitukset oli jo purettu, Varhila sanoo.

Tällä hetkellä täydet kaksi annosta saaneita on 63,3 prosenttia väestöstä. Yli 12-vuotiaista kaksi annosta saaneiden osuus on 71,9 prosenttia. Yhden annoksen osalta prosenttiluvut ovat 74,0 ja 84,1.

Suomen rokotustaso on selvästi Euroopan unionin ja ETA-alueen keskiarvon alapuolella. Tästä syystä tartunnat leviävät jatkossakin.

Suomen jääminen keskiarvon alapuolelle ei ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mia Kontion mukaan yllätys.

– Nuoremmat ikäryhmät ovat ottaneet rokotteita hieman vähemmän kuin muissa läntisissä Euroopan maissa, Kontio kertoo Helsingin Sanomissa (HS).

– Lisäksi Suomen pidempi antoväli toisen rokotteen osalta vaikuttanee asiaan.

Voimassa ovat ainoastaan ravintolarajoitukset leviämisvaiheen alueilla. Muita suosituksia on kyllä edelleen, mutta ne eivät ole velvoittavia.

– Kyllä me virkakunnassa olimme hyvin vahvasti sitä mieltä, että rajoituksia ei olisi ehkä näin laajassa mittakaavassa pitänyt purkaa.

Varhila korostaa Ylelle myös sitä, että nyt kun toimenpiteet on tehty, rajoituksia on hankalaa asettaa enää uudestaan. Olkoonkin, että tartuntamäärät ovat nousussa.