Soini: Oikeusvaltiolla pitää olla toimivaltuudet, joilla tehdä päätöksiä
Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan laille kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta on selkeä tarve.
Hänen mukaansa Suomen pitää pystyä varautumaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja kyetä tekemään niitä koskevia päätöksiä lainsäädäntöön pohjautuen.
Eduskunnan käsittelyyn lakiesityksen on määrä tulla huhtikuun lopulla.
Soinin mukaan Lissabonin sopimukseen sisältyvät yhteisvastuun ja keskinäisen avunannon lausekkeet ovat vahvistaneet EU:ta turvallisuusyhteisönä.
– Suomen on varmistettava, ettei lainsäädännöllisiä esteitä silloin ole, kun lausekkeita sovelletaan. Suomella tulee olla mahdollisuus osallista kansainväliseen yhteistyöhön kriisitilanteissa, Soini perusteli uuden lain tarpeellisuutta.
Lainsäädäntöhankkeen tavoitteena on ollut ensisijaisesti se, että Suomen ylimmillä valtioelimillä olisi mahdollisuus päättää EU:n perussopimuksen velvoitteiden toimeenpanosta.
Ehdotuksen mukaan päätöksen avusta tekisi tasavallan presidentti tai valtioneuvoston yleisistunto.
Eduskunta osallistuisi päätöksentekoon tilanteissa, joissa olisi kyse sotilaallisten voimakeinojen käytöstä.
Asia tuli poikkeuksellisen ajankohtaiseksi, kun Ranska vetosi Lissabonin sopimukseen kirjattuun keskinäisen avunannon lausekkeeseen Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeen.
Esteet avun antamisessa ovat nousseet myös esille Ruotsin jahdattua sukellusveneitä Tukholman saaristossa.
Tuolloin todettiin, ettei Suomen lainsäädäntö sallisi osallistumista toimintaan, vaikka Ruotsi siihen apua pyytäisi.
Ulkoministeri muistutti mahdollisen avun antamisen ja vastaanottamisen tilanteiden voivan olla hyvinkin erilaisia, ja jokainen tapaus harkitaan erikseen.
– Me olemme oikeusvaltio, jonka pitää pystyä johtamaan lainsäädännöstä oikeudet ja toimivaltuudet, millä näitä päätöksiä tehdään, Soini sanoi.
Päätöksiä voidaan joutua tekemään todella nopeasti, mikä on lakiesityksessä otettu huomioon kirjaamalla erilaisia poikkeusmenettelyjä tällaisiin tilanteisiin.
– Kun hankalia päätöksiä joudutaan nopeasti tekemään, niin täytyy pyrkiä siihen, että ne päätökset olisivat myös oikeita, Soini sanoi.
EU-lausekkeiden tarkoittamien tilanteiden lisäksi ehdotettu laki koskisi ylimmän valtiojohdon päätöksentekoa merkittäviä sotilaallisia voimavaroja tai voimakeinoja sisältävän avun suhteen sekä silloin, jos apu olisi ulko- ja turvallisuuspoliittisesti merkittävää.
Työryhmän laatima lakiehdotus sisältää mahdollisuuden nopeuttaa päätöksentekoa normaalista kiireellisessä tilanteessa, jos kyseessä on avunanto Suomen ja EU-maiden tai Pohjoismaiden välillä.
Tällainen menettely ei lähtökohtaisesti voisi koskea sotilaallisin voimakeino annettavaa apua.
Poikkeuksena mainitaan tilanne, jossa nopea apu on välttämätöntä suurta ihmismäärää tai valtakunnan turvallisuutta välittömästi uhkaavassa tilanteessa.