Sipilä Varsovassa: Esillä huoli Puolan demokratiakehityksestä
Puolan pääkaupungissa Varsovassa torstaina vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti esille myös EU:n huolen Puolan demokratiakehityksestä.
Sipilä keskusteli aiheesta pääministeri pääministeri Beata Szydlon kanssa. Sipilä korosti, että Puola on Suomelle tärkeä maa sekä kahdenvälisesti, Itämeren alueella että EU:ssa.
– Totesin Suomen toivovan, että Puola ja EU-komissio pääsevän yhteisymmärrykseen komission käynnistämän oikeusvaltiomenettelyn puitteissa. Tämä olisi tärkeää niin Puolan kuin EU:nkin kannalta. Kysymys yhteisistä arvoista on erityisen tärkeä nyt, kun meidän on varmistettava EU:n yhtenäisyys, Sipilä kertoo vierailusta blogissaan .
Hän muistuttaa, että oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien kunnioittaminen ovat EU:n kulmakiviä.
– On tärkeää varmistaa niiden kunnioittaminen EU:n kaikissa jäsenvaltioissa. On kuitenkin selvää, että viime kädessä kyse on asioista, joihin kestävät ratkaisut löydetään puolalaisten itsensä toimesta. Ratkaisujen löytäminen on kuitenkin tärkeää myös koko EU:n kannalta, Sipilä kirjoittaa.
Ylen uutisen mukaan pääministerien tapaaminen kesti lähes kaksi tuntia.
Szydłon johtama hallitus on ollut vallassa vasta runsaan vuoden, mutta heti ensi kuukausien jälkeen EU-komissio alkoi nähdä merkkejä oikeusvaltioperiaatteiden eli EU-maiden yhteisen arvopohjan rikkomisesta.
EU-komissio on hämmästellyt Puolan hallituksen tapaa vaihtaa tuomareita ja rajoittaa sananvapautta esimerkiksi vaihtamalla yleisradioyhtiön johtajia.
Sipilän tapaamisen jälkeen Beata Szydło sanoi, että EU-komissiolla on vanhentuneet tiedot ja komissio puuttuu jäsenmaan sisäisiin asioihin tavalla, joka ei sille kuulu.
Pääministerit keskustelivat myös ajankohtaisista EU-kysymyksistä kuten EU:n tulevaisuudesta, muuttoliikkeestä, Brexitistä sekä Suomeen perustettavasta hybridiuhkia käsittelevästä keskuksesta. Myös Itämeren alueen turvallisuustilanne oli esillä.
Suomea ja Puolaa yhdistää Sipilän mukaan muun muassa se, että molemmat maat ovat pitäneet tärkeänä EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja sen kehittämistä. Myös hybridiuhkiin liittyvä työ on molemmille tärkeää.
Pääministeri Sipilä keskusteli työvierailunsa aikana myös oppositiossa olevan Nowoczesna-puolueen johtajan, Ryszard Petrun kanssa.
On hienoa, että Suomen tarinaa kerrotaan tuhansin eri tavoin, ja juhlinnassa voivat olla mukana myös vanhat ja uudet Suomen ystävät eri puolilla maailmaa.
Juha Sipilä Echoes-näyttelyn avajaisissa Varsovassa
Pääministeri Sipilä avasi Varsovassa suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria esittelevän näyttelyn, joka on yksi merkittävimpiä kansainvälisiä Suomen juhlavuoden hankkeita.
”Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture” -näyttely esittelee paitsi suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua, myös suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä vahvuuksia näiden kautta.
Näyttely on esillä professori Rainer Mahlamäen suunnittelemassa, Puolan juutalaisten historiasta kertovassa POLIN-museossa, joka on saanut Arkkitehtuuri–Finlandia -palkinnon vuonna 2014 ja valittu vuonna 2016 eurooppalaiseksi vuoden museoksi.
Echoes-näyttely kiertää myöhemmin Bratislavassa, Prahassa, Budapestissä ja Berliinissä.
– Suomen juhlavuotta vietetään lukemattomien tapahtumien merkeissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. On hienoa, että Suomen tarinaa kerrotaan tuhansin eri tavoin, ja juhlinnassa voivat olla mukana myös vanhat ja uudet Suomen ystävät eri puolilla maailmaa, Sipilä totesi.
– Nyt avattu upea näyttely kertoo omaa tarinaansa suomalaisen muotoilun laadukkuudesta, innovatiivisuudesta, luonnonläheisyydestä ja käytännöllisyydestä.
Sipilä nosti suomalaista osaamista esiin myös Suomen Varsovan-suurlähetystön järjestämässä energia-alan innovaatioseminaarissa, johon osallistui Puolan varapääministeri Mateusz Morawiecki sekä suomalaisia ja puolalaisia liikemiehiä.
Suomalaisyrityksistä mukana olivat Fortum, Wärtsilä, UPM, Valmet, Stora Enso ja Watrec.
Sipilä keskusteli maiden välisen talousyhteistyön kehittämisestä myös pääministeri Szydlon kanssa.