Sipilä vainojen uhrien päivän aattona: "Keskustelussa mielipiteet sekottuvat faktoihin"
– Elämme tällä hetkellä yhteiskunnallisessa keskustelussamme vaarallisia aikoja. Mielipiteet sekoittuvat faktoihin.
– Joitakin faktat eivät enää edes kiinnosta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiivisti puhuessaan vainojen uhrien muistopäivän tilaisuudessa Helsingin Säätytalolla torstaina.
Sipilän mukaan ihmisillä on liian kiire, jotta voitaisiin pysähtyä ajattelemaan, mistä oikeastaan on kyse.
– On pelottavaa, että tämä kohdistuu osin myös historiaan. Ja on pelottavaa, että tämä kohdistuu useimmiten toiseuteen – vähemmistöihin sekä ylipäätään kaikkeen, mikä on erilaista kuin oma itse.
– Kulkeeko historia kehää vai onko se lineaarista matkaa eteenpäin? Opimmeko historiasta mitään? Sipilä kyseli.
Suoria vertauskohtia emme hänen mukaansa voi mihinkään menneeseen tästä päivästä vetää, mutta hälytyskellojen täytyy soida, kun yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistutaan huutelemalla tai suoranaisilla valheilla.
Sipilä korosti, että on jokaisen vastuulla pitää huolta siitä, ettei keskusteluilmapiiri polarisaatio muodostu pysyväksi asiain tilaksi.
– Huuteluun ei pidä vastata huutelemalla. Provosointiin ei pidä vastata provosoitumalla. Se toinen ja erilainen pitää uskaltaa kohdata – kohdata ja nähdä ihminen hänessä.
Sekä Varsovan että Jerusalemin jälkeen mietin paljon sovintoa ja anteeksiantoa. Miten siihen voi pystyä, ja pitääkö siihen pystyä.
Juha Sipilä
Pääministeri kuvasi tasan kaksi viikkoa sitten vietettyä itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan päätapahtumaa Puolassa.
Juhlapaikkana oli Puolan juutalaisten historian museo, POLIN. Suomalaisen arkkitehdin, Rainer Mahlamäen suunnittelema rakennus on Varsovan entisen gheton jalansijoilla.
Viime syksynä Sipilä vieraili Jerusalemissa, jossa hän osallistui Israelin entisen presidentin Shimon Peresin muistotilaisuuteen.
– Sekä Varsovan että Jerusalemin jälkeen mietin paljon sovintoa ja anteeksiantoa. Miten siihen voi pystyä, ja pitääkö siihen pystyä. Miten tapahtuneen kanssa voi tehdä rauhan. Miten itsensä kanssa voi tehdä rauhan, Sipilä pohdiskeli puheessaan.
Sipilä totesi, että demokraattiseen järjestelmään kohdistuu monenlaisia paineita, sisäisiä ja ulkoisia.
– Sadan vuoden itsenäisyytemme ja vielä pidemmän parlamentaarisen historiamme aikana olemme oppineet luottamaan järjestelmäämme ja sen toimivuuteen. Työtä sen puolesta tulee kuitenkin tehdä väsymättömästi joka ikinen päivä.