Sipilä Pääministerin kyselytunnilla: Presidentinvaalitulos saattaa vaikuttaa jatkopäätökseeni – "Aktiivimallin ei ole tarkoitus kyykyttää"
Lähestyvät presidentinvaalit nousivat keskustelun aiheeksi myös Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai vastata muun muassa siihen, miten keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen vaalitulos vaikuttaa Sipilän jatkoaikeisiin puolueen johdossa.
Vanhaselle on povattu viimeisimmissä gallupeissa kahden prosentin kannatusta.
Sipilä myönsi, että presidentinvaalituloksella voi olla merkitystä kentän hänelle antamaan tukeen.
– Se on kokonaisuus. Minulla pitää olla keskustalaisten tuki, että vedän puoluetta myös seuraaviin vaaleihin. Se selviää huhtikuussa, kun oman ilmoitukseni teen, pääministeri sanoi.
Sipilä kuitenkin korosti uskovansa Vanhasen menestysmahdollisuuksiin. Viime torstainen Ylen vaalitentti oli hänen mukaansa taitekohta Vanhasen kampanjassa.
Isomman osan kyselytunnista veivät kuitenkin pääministerin varsinaiset tehtävät.
Kevään EU-politiikan kohdalla Sipilä korosti moneen kertaan, että unionin pitäisi hoitaa kuntoon monia lyhyen tähtäimen ongelmiaan, ja keskittyä vasta sitten pidemmän tähtäimen kehityssuunnitelmiin.
Lyhyen tähtäimen ongelmilla hän viittasi muun muassa Etelä-Euroopan suuntaan.
Sipilän mukaan sellaista eurojärjestelmää ei saa kehittää, jossa kunkin jäsenmaan oman talouden kuntoon saattaminen peitettäisiin yhteisvastuun alle.
– Se on ydinkysymys, Sipilä korosti.
Hänen mukaansa yhteistyö sekä Saksan Angela Merkelin että Ranskan Emmanuel Macronin kanssa on sujunut hyvin.
EU:n laajenemiseen Sipilä ei usko vielä aikoihin, mutta hän pitää hyvänä, että Ukrainan ja Serbian kaltaiset maat ovat mukana prosessissa.
– Paljon on kuitenkin vielä tehtävää esimerkiksi korruption osalta.
Kotimaan politiikassa on viime aikoina kohistu paljon hallituksen aktiivimallista.
Sipilä kiisti, että hänellä olisi ollut parannettavaa johtamistavoissa, kun eri hallituspuolueista on kuulunut uudistuksesta irrottautuvia mielipiteitä.
Pääministerin mielestä aktiivimallin ympärillä on ollut paljon turhaa pelottelua.
Tarkoitus hänen mukaansa on, että mahdollisiman moni työtön saisi töitä, vaikka lyhyitäkin pätkiä.
Sipilä viittasi STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin lausuntoihin, joiden mukaan aktiivimalli tarkoittaisi parempaa taloudellista tuloa yli 70 prosentille työttömistä.
Hän kannusti työnantajia mukaan uudistukseen, jotta malli saataisiin toimimaan.
– Pidän meitä suomalaisia, yrityksiä ja työnantajia kyllä lampaina, jos emme löydä 200 000 ihmiselle joka toinen viikko kolmen tunnin työjaksoa.
Sote-uudistuksen kohdalla Sipilä sanoi kannattavansa kansanedustaja Tapani Töllin (kesk.) ajatusta, ettei uudistus saa mennä perustuslakivaliokunnasta läpi hallituspuolueiden edustajien äänillä.
Politiikka ei Sipilän mukaan kuulu perustuslakivaliokuntaan. Se periaate on pääministerin mukaan toiminut tähän saakka hyvin.
– Ennustan, että tässä lakipaketissa perustuslakivaliokunta voi tehdä joitakin huomioita, mutta se kuuluu peruseduskuntatyöhön, Sipilä sanoi.
Perustuslakivaliokunnan hyvän toimivuuden vuoksi Sipilä ei myöskään nähnyt syytä erillisen perustuslakituomioistuimen perustamiselle.