Sipilä kiistää kompromissiesityksen

Hallituskriisi

Pääministeri Juha Sipilä kiistää, että sote-neuvotteluissa olisi pöydällä mitään konkreettista kompromissiesitystä.

Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa, että sote-alueiden määrästä ei ole sovittu. Saman vahvisti myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini poistuessaan perussuomalaisten ryhmäkokouksesta.

STT, Yle ja Helsingin Sanomat kertoivat aiemmin, että Sipilällä olisi ollut sote-kiistaan kompromissiehdotus, joka perustuisi 15 sote-alueeseen aiemmin esillä olleen 18:n sijaan.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat käsitelleet sote-neuvottelujen tilannetta kokouksissaan. Kompromissista ei kuitenkaan ole ollut vielä esillä kokonaista ehdotusta, joten ryhmissä ei vielä ole saatu käsitystä alueiden tarkasta tehtäväjaosta ja merkityksestä.

Ryhmät käsittelevät tilannetta uudelleen iltapäivällä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan suunnitelmista poistettaisiin kokonaan viisi suurta yhteistoiminta-aluetta, joiden tehtävät siirrettäisiin valtiolle. HS toteaa, että keskustan eduskuntaryhmä on hyväksynyt tämän.

HS kertoo myös, että maahan tulisi 18 itsehallintoaluetta, joista sote-alueita olisi 15.

Toiveikkuus sote-ratkaisun löytymiseksi ja hallituskriisin avaamiseksi kasvoivat aamupäivällä, kun hallituspuolueet käsittelivät Sipilän uutta kompromissiehdotusta.

Hallituskriisiä ja sote-kiistaa ratkotaan nyt valtioneuvoston linnassa, jossa ovat koolla kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat ja hallituksen avainministereitä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi aamun ryhmäkokouksen jälkeen olevansa toiveikkaampi kuin yön jälkeen.

– On olemassa kompromissin ituja, hän kuvasi tilannetta STT:lle.

Aamupäivällä koolla oli myös kokoomuksen eduskuntaryhmä. Puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Alexander Stubb poistui kokouksesta kommentoimatta tilannetta medialle.

Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mukaan kokoomus on valmis järjestämään uuden ryhmäkokouksen iltapäivän tai illan aikana, jos löytyy sellainen neuvottelutulos, jota kannattaa vielä käsitellä. Hänen mukaansa sote-alueiden määrä on yhä se, mistä vääntöä käydään.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi, että olisi absurdia jos hallitus kaatuisi tähän.

Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat koolla jälleen iltapäivällä.

Kiista sote-alueiden määrästä leimahti hallituskriisiksi eilen 18:aa aluetta ajavan keskustan ja pienempää määrää vaativan kokoomuksen välillä.

Sipilä kertoi aamulla tekevänsä vielä yhden yrityksen sote-ratkaisuksi aamupäivän aikana. Yön aikana tehtiin hänen mukaansa useita kompromissiehdotuksia, mutta neuvottelutulosta ei saavutettu.

Ennenaikaiset vaalit viimeksi 40 vuotta sitten

  • Viime eduskunnan aikana kaksi puoluetta jätti hallituksen. Vasemmistoliitto lähti maaliskuussa 2014, koska ei hyväksynyt hallituksen leikkauksia. Vihreiden lähdön syynä saman vuoden syyskuussa oli Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyksen hyväksymisen.
  • Koko hallitus erosi viimeksi kesällä 2014, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jätti tehtävänsä ja hänen tilalleen tuli Alexander Stubb. Pääministerin ero tarkoittaa aina koko hallituksen eroa.
  • Todellinen hallituskriisi syntyi kesällä 2003, kun pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen hallituksensa erosivat Irak-jupakan takia.
  • Joulukuussa 1982 hallitus joutui eroamaan yhden puolueen lähdettyä siitä. SDP:n Kalevi Sorsan johtamasta hallituksesta lähti SKDL, joka vastusti puolustusmäärärahojen korottamista.
  • Ennenaikaiset eduskuntavaalit on pidetty viimeksi syksyllä 1975, kun Sorsan hallitus kaatui sisäisiin erimielisyyksiin kesällä.