Sipilä: EU jatkanee maihinnousukeskusten valmistelua yhdessä YK:n kanssa

Siirtolaisuus

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa päätetään jatkaa niin sanottujen maihinnousukeskusten valmistelua yhdessä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa.

Sipilän mukaan Suomi suhtautuu uteliaasti EU:ssa kaavailtuihin keskuksiin, joihin voitaisiin koota Välimerestä pelastettuja siirtolaisia.

– Tässä on yksityiskohdat täysin auki, tämä on vielä aika ylätasolla oleva ehdotus, Sipilä sanoi eduskunnassa, jossa hän oli suuren valiokunnan kuultavana huippukokouksesta.

Auki on muun muassa se, mihin maihinnousukeskuksia perustettaisiin.

Keskus voisi sijaita joko EU:n sisä- tai ulkopuolella.

– Jos se on EU:n ulkopuolella, se tietenkin ehkäisisi sitä, että ei tarvitsisi lähteä ollenkaan tuolle vaaralliselle merireitille, Sipilä sanoi.

Maihinnousukeskuksissa voitaisiin mahdollisesti seuloa, ketkä mereltä pelastetuista ovat oikeutettuja turvapaikkaan.

Sipilän mukaan Välimeren yli vaarallisia reittejä pitkin tulleista alle 10 prosenttia on saanut turvapaikan vuoden 2015 jälkeen.

Avoin kysymys on myös se, mihin maahan turvapaikkaan oikeutetut ohjattaisiin.

Sipilän mielestä EU-maat voisivat ottaa kansainvälistä suojelua tarvitsevia ihmisiä suoraan maihinnousukeskuksista kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.

EU-maat ottavat kiintiöpakolaisia vapaaehtoispohjalta.

– Jos tähän järjestelyyn mennään, se tarkoittaisi, että useampi maa nostaisi kiintiötään, että tämä toimisi käytännössä. Itse lähden siitä, että se olisi tässä toimivin järjestely.