Kalmari: EU-tukirahojen ehdoksi osallistuminen pakolaisongelman hoitamiseen

Euroopan unioni

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) vaatii, että EU:n rahahanat pannaan kiinni niiltä mailta, jotka eivät kanna vastuutaan pakolaisongelmasta.

– Ensisijaisesti pakolaisten olisi helpointa jäädä kotimaansa lähialuille. Mutta jos se ei onnistu, kaikkien Euroopan unionin jäsenmaiden on otettava vastaan niille osoitettu määrä kiintiöpakolaisia tai vaihtoehtoisesti annettava rahaa esimerkiksi Turkin ja Jordanian pakolaisleireihin, Kalmari totesi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa tiistaina.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli raportti pakolaistilanteesta Syyrian naapurimaissa Jordaniassa, Libanonissa, Turkissa ja Irakissa.

Kalmari kertoo tiedotteessaan, että osallistuminen vaalitarkkailuoperaatioihin Turkissa ja Jordaniassa oli silmiä avaava kokemus.

Kalmari kertoo nähneensä, miten valtavan taakan Syyrian naapurimaat pakolaisongelmasta kantavat. Pakolaisten määrää hän kuvailee henkeä salpaavaksi.

– Pakolaisille pitää turvata elämisen perusedellytykset eli vettä, ruokaa, katto pään päälle, terveydenhuolto ja mahdollisuus tehdä työtä. Pakolaisten asiat on järjestettävä niin, etteivät ihmissalakuljettajat ja muut rikolliset pääse tekemään rahaa hengenvaarassa olevien epätoivoisten ihmisten kustannuksella.

Kalmari muistuttaa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille vaikeasta tilanteesta huolimatta.