Sipilä blogissaan Maltalta: "Trumpin teot huolestuttavat"
– Presidentti Donald Trumpista totesin virkaanastujaispuheen jälkeen, että arvioin häntä tekojen perusteella. Nyt niitä on alkanut tulla ja ne huolestuttavat. Huoli todettiin myös kaikkien EU-johtajien toimesta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa tuoreessa blogissaan EU-päämieskokouksesta Maltalta.
Huolia on noussut maahantulon rajoitusten lisäksi myös vapaakaupan rajoittamisesta, pakolaiskysymyksen hoitamisesta ja ilmastonmuutoksen torjumisesta.
Sipilä kuvaa Maltan kokouksen asialistaa painavaksi ja vakavahenkiseksi.
– Kansainvälinen politiikka on ollut viime aikoina kovassa turbulenssissa. Maltan kokouksessa olemme keskustelleet erityisesti muuttoliikkeestä ja Libyan tilanteesta, Yhdysvaltain uuden hallinnon linjauksista sekä EU:n tulevaisuudesta.
– Lähden siitä, että nyt tarvitaan siltojen rakentamista muurien sijaan.
Sipilä kirjoittaa, että henkilön kansalaisuus ei voi olla peruste maahan tulon estämiseksi.
– Jokainen ihminen on arvokas ja ihmisarvo on jakamaton. Ihmisarvon puolustaminen on Euroopan yhteinen tehtävä.
Muuttoliikkeen hillitsemiseksi tärkeintä on Sipilän mukaan vaikuttaa sen juurisyihin.
– EU:n ja Turkin välinen sopimus on toiminut kohtuullisen hyvin, mutta vastaava ratkaisu tarvitaan Libyaan ja sen lähimaihin. Libyan hallinnon epävakaus estää kuitenkin nopeamman etenemisen. Ihmisten hukkuminen vaarallisella merireitillä on saatava loppumaan sekä pakolaisleirien olosuhteita on parannettava Libyassa.
Sipilä pohtii myös Euroopan unionin tilaa ja tulevaisuutta.
– Elimme vielä 2000-luvun alkupuolella vahvan integraatiomyönteisyyden ja nopean kehityksen aikaa. Kun aikaa katsoo taaksepäin, voisi todeta, että ehkä vauhti oli liian kovaa. Kansalaiset eivät oppineet tuntemaan uudistunutta unionia omakseen. Tämä on näkyvissä tänäkin päivänä.
– Nyt lähes 20 vuotta myöhemmin on aika miettiä, mitä unionilta haluamme ja kuinka takaamme sen yhtenäisyyden ja tehokkuuden.
EU:n on Sipilän mukaan katsottava eteenpäin ja löydettävä uusi selkeä suunta.
– Suomen linja on realistinen ja tarvitsemme ensisijaisesti käytännönläheisiä ratkaisuja. EU:n on tunnustettava virheensä. Olemme epäonnistuneet kansalaisten silmissä monellakin tapaa. EU ei ole kyennyt toteuttamaan lupauksiaan ja implementoimaan päätöksiään, pääministeri kirjoittaa.