Pyrittiinkö Sinnemäen virkarikosepäily salaamaan vai miksi siitä ei kerrottu julkisuuteen aiemmin? – Näin vihreät selittävät tapausta

Vihreät

Helsingin vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki sanoo, että hänellä oli aikomus kertoa häntä koskevista rikosepäilystä siinä vaiheessa, kun poliisi on saanut esitutkinnan valmiiksi. Sinnemäki perustelee tätä sillä, että silloin hänelläkin olisi tarkempi käsitys poliisin epäilystä.

Sinnemäki kommentoi rikosepäilyä STT:lle vaalikampanjatilaisuudessaan Helsingissä.

Kun Sinnemäeltä kysyttiin perusteita olla julkistamatta rikosepäilyä, hän toisti aiemman kantansa: asemakaavasta poikkeamisesta syntynyt jupakka on ollut vuosien mittaan laajalti julkisuudessa ja hän on useasti vastannut siihen liittyviin kysymyksiin.

Sinnemäen mukaan poliisi aloitti esitutkinnan reilu vuosi sitten ja hän oli ollut kuultavana viime syksynä.

–  Silloin ajattelin, että asia selviää kohtuullisen pikaisessa aikataulussa. Se oli myös käsitys, jonka poliisilta sain.

–  Nyt tämä oli viipynyt niin kauan, että olin ehkä vähän siinä käsityksessä, että onko tätä enää olemassakaan, kun minuun ei oltu lainkaan yhteydessä.

Sinnemäeltä kysyttiin myös, miten hän arvioi uutisen vaikutusta huomisiin kuntavaaleihin.

–  Ainakaan tässä ei ole mitään valtavan uutta. Mutta mikä kaikki vaikuttaa vaaleissa, niin se on kokonaisuus, jonka tulos nähdään sitten huomenna.

Sinnemäen käsitys oli, että vihreiden puoluesihteeri olisi informoinut tapauksesta puolueen puheenjohtajaa Maria Ohisaloa. Puoluesihteeri Veli Liikanen kertoi aiemmin tänään STT:lle, ettei hän ole kertonut asiasta Ohisalolle.

Maria Ohisalo kertoo saaneensa tiedon Sinnemäkeä koskevasta rikosepäilystä eilen vain hieman ennen kuin Yle julkisti asiasta uutisen myöhään illalla.

Sinnemäellä on Ohisalon mukaan edelleen hänen tukensa Helsingin pormestariehdokkaana.

Ohisalo kommentoi asiaa STT:lle vain lyhyesti vaalikampanjatilaisuuden yhteydessä Helsingissä. Hän vetosi muun muassa siihen, että Sinnemäki ja puoluesihteeri Liikanen ovat jo kommentoineet ja että poliisitutkinta on kesken.

Sinnemäki pitää itse selvänä, ettei hän ollut tutkittavana olevassa asiassa esteellinen, ja tämä on Sinnemäen mukaansa myös hänen juristinsa näkemys. Esteellisyysepäily liittyy siihen, että yhdessä poikkeamispäätöksen nojalla Helsingin Meilahteen rakennetuista taloista asuu Sinnemäen tuttaviin kuuluva näyttelijä Pihla Viitala.

–  Olen tuntenut Pihla Viitalan pitkään ja olemme samaa tuttavapiiriä, mutta emme ole läheisiä ystäviä, Sinnemäki sanoo.

Poikkeamispäätös tehtiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa vuonna 2016. Sinnemäen mukaan hän ei osallistunut asian valmisteluun tai millään tavoin ohjannut sitä. Hän oli läsnä lautakunnan kokouksessa, jossa asiasta päätettiin.

Sinnemäki ei ollut kertonut rikosepäilystä Helsingin kaupungin virkamiesjohdolle. Perusteluna on, että apulaispormestarina hänellä ei ole sellaista suhdetta kaupunkiin, että asiasta olisi ollut velvollisuus kertoa.