SDP:n ministeriehdokkaiden nimien selviäminen voi kestää myöhäiseen sunnuntai-iltaan

Hallitusneuvottelut

SDP:n sunnuntaina kokoontuva puoluevaltuusto tekee päätöksen puolueen pääministeriehdokkaasta sekä puolueen muista ministeriehdokkaista.

Kaikkien SDP:n ministerinimien selviäminen voi kestää myöhään iltaan, arvioi puoluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja Kaarin Taipale.

Huomenna alkuillalla puoli kuudelta alkavassa kokouksessa puoluevaltuusto käy aluksi läpi poliittista tilannetta ja päättää hallitukseen osallistumisesta. Tätä seuraavat pääministeriehdokkaiden puheenvuorot ja kannatuspuheet.

Kokoustauon jälkeen pääministeriehdokas valitaan suljetulla lippuäänestyksellä.

– Kyllä siinä (äänestyksessä) vähintään tunti menee. Eli en tiedä tuleeko (tieto tuloksesta) iltauutisissa vielä, Taipale pohtii viitaten Ylen puoli yhdeksän uutislähetykseen.

Tämän jälkeen pääministeriehdokas, puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekevät erillisessä kokouksessa muista ministeriehdokkaista esityksen, joka tulee vielä puoluevaltuuston päätettäväksi.

Taipale mainitsee, että pääministeriehdokkaan käsissä on päätös esimerkiksi siitä, palastellaanko kunta- ja omistajaohjausministerin salkku.

Aiemmin tehtävää hoitanut Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään ennen hallituksen eroa.

Sunnuntaina on koolla myös keskustan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä, jotka päättävät hallitukseen osallistumisesta.

Kaatuneen hallituksen muiden puolueiden päättävät elimet ovat koolla maanantaina ja tekevät päätöksen hallitusvastuuseen ryhtymisestä.

SDP pyrkii kokoamaan uuden hallituksen ripeästi vanhalle pohjalle.

Hallitusneuvotteluissa ei pitäisi tulla eteen isompia vaikeuksia, sillä kaikki kaatuneen hallituksen viisi puoluetta ovat sitoutuneet hallituspohjaan ja -ohjelmaan.

Rinne on pyytänyt eduskuntaryhmiltä vastausta kolmeen kysymykseen: ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman, ovatko ne valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

Hallitusneuvottelut on tarkoitus käydä sunnuntain aikana. Tavoitteena on, että hallitus päästään nimittämään jo tiistaina.