Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyivät jatkamisen vanhan hallitusohjelman pohjalta

Hallitusneuvottelut

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan.

Puolueiden eduskuntaryhmät antoivat vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd.), joka selvitti kysymyksillään, mitkä puolueet voisivat sitoutua aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan.

Hallitusohjelmaan sitoutuivat siis SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Hallitusohjelman hyväksymisen lisäksi Rinne halusi tietää, ovatko puolueet valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

– Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni, eikä uusia sisällöllisiä kysymyksiä avata hallitusneuvotteluissa, vihreät vastaa.

Myös rkp edellyttää, että Rinteen hallituksen ohjelmaa noudatetaan kaikilta osin. Keskusta puolestaan toivoo, että Suomeen saadaan mahdollisimman nopeasti ”toimintakykyinen ja uskottava hallitus”.

Hallitustunnustelut jatkuvat huomenna, kun Rinne tapaa puolueiden eduskuntaryhmiä aamu- ja iltapäivällä.

Kesäkuussa hyväksytyn hallitusohjelman pohjalle muodostettavaan uuteen hallitukseen eivät suostuneet kokoomus, kristillisdemokraatit, nyt-liike ja perussuomalaiset.

– Rinteen hallituksen ohjelmassa on useita hyviä tavoitteita, mutta valittu keinovalikoima estää niiden toteuttamiseen, kokoomus katsoo vastauksessaan.

Kokoomus esitti hallitustunnustelijalle 13 kynnyskysymystä hallitukseen osallistumiselle.

Kynnyskysymykset ovat samat, jotka puolue esitti Rinteelle aiemmin huhtikuussa.

Myöskään perussuomalaiset ei hyväksy hallitusohjelmaa sellaisenaan.

Puolue listaa kynnyskysymyksiä, jotka ulottuvat teollisuuden ja pk-yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta ”haitallisen maahanmuuton” vähentämiseen.

Lisäksi puolue edellyttää hallituspuolueilta rehellisyyttä.

– Perussuomalaiset ovat valmiita osallistumaan vain hallitukseen, jossa kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen ja edellyttävät ministereiltä totuudessa pysymistä, puolueen kynnyskysymys kuuluu.

Eduskuntaryhmien vastaukset hallitustunnustelijalle

Juttuun lisätty linkki eduskuntaryhmien vastauksiin klo 17.25