Näin uuden hallituksen muodostaminen etenee

Hallitusneuvottelut

– Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) tapaa eduskuntaryhmät vuorotellen sunnuntaina kello 9–14. Rinne kertoo neuvottelukierroksen tuloksista eduskuntaryhmille kello 14.15.

– Hallitusohjelmaneuvottelut ovat vuorossa sunnuntaina kello 15. Neuvotteluista voi ennakoida lyhyitä, sillä eronneen Rinteen hallituksen puolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiita hyväksymään vanhan hallitusohjelman sellaisenaan.

– Sosiaalidemokraattien puoluevaltuusto valitsee pääministeriehdokkaan sunnuntai-iltana. Ehdolla ovat SDP:stä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Pääministeriehdokkaan valinnan jälkeen SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokous tekee esityksen puolueen muista ministeriehdokkaista. Esitys viedään SDP:n puoluevaltuuston hyväksyttäväksi.

– Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokous päättää hallitukseen osallistumisesta sunnuntai-iltana.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton puolue-elimet päättävät hallitukseen osallistumisesta maanantaina iltapäivällä. Myös RKP päättää asiasta maanantaina.

– Kun uutta hallitusta muodostavat puolueet ja pääministeriehdokkaan nimi ovat selvillä, antaa presidentti Sauli Niinistö eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

– Eduskunta valitsee uuden pääministerin. Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Presidentti nimittää pääministerin tähän tehtävään.

– Presidentti nimittää muut ministerit pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.