SDP:n Kimmo Kiljunen saapui eduskunnan istuntoon todella eksoottisessa asussa – ”Showmeiningistä ei ollut kyse”

Eduskunta

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen hämmästytti eduskuntaa saapumalla keskiviikon istuntoon todella eksoottisessa asussa.

Kiljunen saapui istuntoon kiireisen näköisenä ja yllään itämaiseen tyyliin kirjailtu sininen pitkä takki. Asukokonaisuuden täydensi päälaella keikkunut pienikokoinen lakki.

Kiljunen kertoo Suomenmaalle isännöineensä juuri ennen istuntoa talossa vieraillutta Uzbekistanin senaatin tasa-arvovaliokuntaa ja kiiruhtaneensa istuntoon suoraan lounaalta. Uzbekistanin senaatin delegaatio oli lahjoittanut Kiljuselle sikäläisen juhla-asun, jonka hän kohteliaisuussyistä otti saman tien käyttöön.

– Mitään showmeininkiä asiaan ei liittynyt, Kiljunen vakuuttaa.

Kiljunen istui asu yllään hetken aikaa, kunnes otti takin pois ja viikkasi sen tuolinsa selkänojalle.

Kyseessä ei ollut siten myöskään mikään kannanotto opposition varjobudjetteihin, joista istunnossa keskusteltiin. Kiljusen mukaan aikaa asun vaihtamiseen ei yksinkertaisesti jäänyt.

– Matkalla istuntoon tarkistin yhdeltä vastaan tulleelta virkamieheltä, voiko tämän näköisenä saliin mennä. Hän arvioi, ettei ongelmaa ole.

Kiljunen ei osaa sanoa, olivatko uzbekistanilaiset tehneet asun hänen mitoillaan, vai oliko puku hyllytavaraa. Takki oli kuitenkin Kiljusen mukaan reilusti mitoitettu.

– Ehkä he olivat ajatelleet, että iso mies on kyseessä. Lakki nyt ei ihan tyköistuva ollut.

Eduskunnan puhemies on toisinaan antanut huomautuksia kansanedustajille eduskunnan etiketin vastaisesta pukeutumisesta. Nyt istuntoa johtanut puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei asiaan reagoinut, eikä Kiljunen usko asian johtavan seuraamuksiin.