SDP ahdisti Purraa nurkkaan rikkaiden verojen alentamisesta – ministeri syytti "papukaijatoiminnasta"
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) joutui eduskunnan kyselytunnilla suurimman oppositiopuolueen SDP:n pommitukseen hyvätuloisten verojen alentamisesta.
SDP:n Niina Malm kysyi Purralta, miksi hallitus suuntaa isot, yli 2000 euron vuotuisen veronkevennykset ministerien tuloluokkaan, mutta opettaja, koneasentaja ja vartija saavat tyytyä muutamaan kymppiin kuukaudessa.
Purra vastasi, että kyseisen niin sanotun solidaarisuusveron alarajan noston kustannusvaikutus on noin 60 miljoonaa, eli huomattavasti pienempi kuin muihin ryhmiin kohdistuvien veronalennusten.
– Sen lisäksi sillä on taipumuksena yleensä olla ainakin osittain itserahoittava, kuten tapahtui Ruotsissa, sosiaalidemokraattien johdolla tehtiin vastaava, tosin kunnianhimoisempi päätös.
Malm jatkoi muistuttamalla, että Purra on esiintynyt pontevasti veronkorotuksia vastaan.
– Mutta minäpä katsoin tästä budjettikirjasta, ja mitäpä sieltä löytyikään? Tehän korotatte ensiasunnon ostajien verotusta, kiinteistöveroa, lääkkeiden, julkisen liikenteen, liikunnan, kulttuurin ja kirjojen verotusta jopa niin paljon, että verottaja saa enemmän kuin kirjailija.
Malm huomautti Purran syyttäneen SDP:tä himoverottamisesta.
– Kysynkin nyt, kuka täällä on himoverottaja. Arvoisa valtiovarainministeri Purra, jos nämä luettelemani asiat eivät ole veronkorotuksia, niin kertokaa nyt ihmeessä meille, mitä ne sitten ovat.
Purra selvitti, että hallitus ei nosta kokonaisveroastetta, mutta osa hallituksen toimista nostaa veroja ja osa laskee.
– Meidän kokonaisuus tässä veropolitiikassa on hyvinkin maltillinen. Sen sijaan teidän vaihtoehtobudjettinne eivät anna kuin yhden tulkinnan, sen, että te olette himoverottajia.
Purra sanoi, että hän ja hallitus alentaisivat veroja vielä huomattavasti enemmän, jos julkisen talouden tila sen sallisi. Se, että kokonaisveroaste tulee siirtymään alaspäin, johtuu pääasiassa muista kuin hallituksen aktiivisista toimenpiteistä, hän muistutti.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi kiinnittäneensä huomiota siihen, että kun puhutaan ensiasunnon ostajien verottamisesta tai kiinteistöverotuksen, lääkkeiden, bussilippujen tai työmatkailun kiristämisestä, summat ovat hallitukselle niin isoja, ettei niitä missään tapauksessa saa perua.
– Mutta sitten kun sama summa, jolla te kiristätte työmatkailun verotusta, onkin suurituloisille kevennys, niin se onkin niin pieni summa, että siihen ei pidä kenenkään kiinnittää mitään huomiota.
Purra näki, että solidaarisuusveron muutoksen 60 miljoonan kustannus tulee rahoittamaan itse itsensä lisäämällä työtunteja ja ahkeruutta.
– Ymmärrän, että tämä on teille symbolisesti hyvin tärkeä, mutta ehkä teidän pitäisi tarkastella myös näitä numeroita.
Valtiovarainministeri teki selväksi myös kyllästymisensä kysymyksiin aiheesta.
– Lisäksi kyselytunti on muuttunut tällaiseksi papukaijatoiminnaksi, kun te esitätte saman kysymyksen lukuisia kertoja.
Valtiovarainministeri muisteli, että peruskoulun kuudennella luokalla käydään läpi prosenttilaskua, jota voi käyttää apuna verotuksen logiikan hahmottamisessa.
– Totta kai, jos me eläisimme sellaisessa mikä-mikä-maassa, jossa esimerkiksi ministeri voisi päättää erilaisista palkoista ja kaikki voisivat vaikka tienata saman verran, sellaisessa maailmassa kyllä toivoisin ehdottomasti, että esimerkiksi poliisi tienaisi vähintään yhtä paljon kuin Björn Wahlroos, Purra päätti.