Satakunnan piirikokouksessa käännettiin katseita tuleviin aluevaaleihin – "Mille puolueelle annat äänesi?"

Keskusta

Hyvän mielen hyrinä leijaili lauantaina Siikaisissa, kun keskustalaiset kokoontuivat puolueen Satakunnan piirin syyskokoukseen.

Moni hymyili, moni puristi toisiaan kädestä, joku rohkeni halata. Kahvi ja kinkkukiusaus menivät kuin kuumille kiville. 

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen korosti puheessaan, että keskusta lähtee aluevaaleihin innoissaan ja tosissaan. Puolue haluaa hänen mukaansa vahvistaa lähipalveluita. Keskustan mielestä jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema. 

– Palvelut voivat olla kunnissa erilaisia, mutta siellä täytyy olla myös lääkäri- ja hoitopalveluita, Pirkkalainen linjasi. 

Huittisten ja Säkylän edustajat olivat kokouksessa jo kertoneet, kuinka hoitajapulaa ilmenee Satakunnassakin. Hoitajien on toisinaan liikuttava jopa yli maakuntarajojen.

Keskustan tavoitteena on, että yhdellä yhteydenotolla pitäisi päästä oikea-aikaisen hoidon ja hoivan piiriin. 

Tammikuun vaaleja Pirkkalainen piti linjavaaleina, joissa mennään keskustan aatteen syvimpiin piirtoihin siitä, onko yhteiskunnassamme hajautettu vai keskitetty palvelujärjestelmä. 

– Tämä on saatava tiedoksi kaikille, Pirkkalainen painotti.

Satakunnan osalta aluevaalien tilanne näytti puoluesihteerin mielestä hyvältä. Hän uskoi, että maakunnassa voidaan päästä omiin tulostavoitteisiin.

Kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli korosti omassa puheenvuorossaan puolueiden välisiä eroja. Kallin mukaan sillä on merkitystä, mitä puoluetta ihmiset äänestävät. 

– Näkemyserot ovat totisesti palanneet, niitä näkee joka päivä ja viikko. Mille puolueelle annat äänesi? Erot ovat näet isoja puolueiden välillä, Kalli sanoi.

Kalli puhui myös satakuntalaisten korkeakoulutuksesta, jota hän piti maakunnalle kohtalon kysymyksenä ja supervoimana. 

– Meidän on ilman muuta vahvistettava omaa korkeakoulutusta, vaikka linjan muutos ei miellytä kaikkia.  Satakuntalaisille on myös tehtävä selväksi, että jos korkeakoulutusta halutaan edistää, silloin tarvitaan keskustaa.  

Yleiskeskustelussa Hannu Heikkinen kiitti piirin puheenjohtaja Satu Pietilää, puoluesihteeri Pirkkalaista ja Eeva Kallia.

– Meillä on keskustassa osaavia naisia. Puheet olivat niin selkeitä.  

Satakunnalla on aluevaaleissa 87 ehdokasta ja lauantain kokouksessa heistä nimettiin 71. 

Piirin puheenjohtajana jatkaa Satu Pietilä Raumalta ja varapuheenjohtajina Kirsi Hassinen Eurajoelta ja Liisa Rampa Porista.

Uutena kolmikkoon valittiin Reija Leivo Kankaanpäästä.

Kokouksen yhteydessä eläkepäiville siirtynyt kansanedustaja Timo Kalli sai valtiopäiväneuvoksen arvonimen ja Heimo Nikula Eurajoelta palkittiin keskustan kultaisella ansiomerkillä.