Saarikko: Päätös perhevapaauudistuksen kaatamisesta viime vaalikaudella kannatti – “Marinin hallituksen perhevapaauudistus on mielettömän hieno juttu“

Perhevapaat

Kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen, että viime vaalikaudella pitkälle valmisteltu perhevapaauudistus kaatui, sillä se olisi ollut merkittävä heikennys perheiden kannalta.

Perhe- ja peruspalveluministerinä tuolloin toiminut Saarikko vastasi Sipilän hallituksessa perhevapaauudistuksen eteenpäin viemisestä. Uudistus kaatui keskustan ja kokoomuksen välisiin näkemyseroihin.

Saarikko kertoo Facebook-päivityksessään, että päätös uudistuksen kaatamisesta oli vaikea eikä hän voinut kaikkina hetkinä olla varma sen oikeellisuudesta, kun lokaa lensi puolin ja toisin.

Nyt Saarikko kuitenkin sanoo, että päätös uudistuksen kaatamisesta kannatti, sillä Sanna Marinin hallituksen valmistelema uudistus on edellistä huomattavasti parempi.

– Uutinen perhevapaauudistuksen etenemisestä tällä hallituspohjalla on mielettömän hieno juttu. Ollaan saavutettu yhteinen näkemys – ei vain uudistuksen tavoitteista, vaan myös konkreettisesta sisällöstä, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon mukaan perhevapaauudistus on Marinin hallituksen merkittävimpiä ratkaisuja, jolla tulee olemaan kauaskantoisia ratkaisuja tulevien sukupolvien elämään.

Erityisesti Saarikko iloitsee isien roolin kasvamisesta lasten kasvatuksessa perhevapaauudistuksen myötä.

– Uudistus rohkaisee: isä, et taatusti kadu aikaa, jonka vietät pienen lapsesi kanssa. Uudistus alleviivaa: naisten asema tyelämässä paranee parhaiten silloin, kun kotona vastuu jakautuu tasaisemmin. Uudistus takaa: isien vapaiden parannus ei ole äideiltä pois.

Itsekin tällä hetkellä perhevapailla tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä oleva Saarikko myös uskoo, että perhevapaauudistus voi parhaimmillaan vaikuttaa positiivisesti syntyvyyteen.

– Olisiko uudistus signaali paremmasta myös perheen perustamista suunnitteleville, turkulaisedustaja kysyy.

Nykyisen hallituksenkaan perhevapaauudistus ei ole syntynyt helpolla, Saarikko muistuttaa.

Hän sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen, että uudistus on onnistuttu ”paketoimaan kokonaisuudeksi, joka turvaa perheille joustoja, valinnanvapautta ja ymmärrystä siitä, että elämäntilanteet ja myös lapset ovat erilaisia”.

Erityisen tärkeää keskustan kannalta oli perheiden valinnanvapauden  ja kotihoidontuen säilyminen. Niistä Saarikko sanoo olevansa erittäin tyytyväinen.

– Lopullinen päätösvalta jää jokaisen oman keittiön pöydän ääreen.