Saarikko IS:lle: Saimaan kanavan remontin peruuntumisesta säästyvät varat voitaisiin käyttää Itä-Suomen tukemiseen

Politiikka

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) väläyttää mahdollisuutta, että Saimaan kanavana remontista säästyvät 95 miljoonaa euroa käytettäisiin Itä-Suomen tukemiseen. Saarikko kommentoi asiaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Saarikko kertoo haastattelussa olevansa erityisen huolestunut itäisestä Suomesta Venäjän kaupan tyrehtymisen vuoksi. Hän on aiemminkin ehdottanut erityistä taloudellista tukea Itä-Suomelle muuttuneen Venäjä-suhteen takia.

Hallitus on valtiovarainministerin mukaan perustanut viime viikolla itäiseen Suomeen kohdistuvia vaikutuksia pohtivan valtiosihteeriryhmän syksyn budjettiriihtä varten.

– Itä-Suomessa otetaan etulinjassa Suomen Venäjä-suhteen murtuminen vastaan. Pidän perusteltuna, että Saimaan kanavasta vapautuvaa rahaa katsotaan itäsuomalaisten lasien läpi. Asiaa pitää selvittää syksyn budjettiriiheen mennessä. Saimaan kanava on nyt tyhjä, Saarikko sanoo IS:n haastattelussa.

Hallitus ilmoitti Saimaan kanavan remontin peruuntumisesta viime viikolla.

Saarikon mukaan Itä-Suomen tukemisessa ei kuitenkaan voi olla kyse vain valtion antamista tukipaketeista. Tarkoitus on löytää uusia keinoja ja mahdollisuuksia muuttuneessa tilanteessa.

– Tavoite ei ole taloudellinen tuki valtiolta, vaan yrityksille uusien markkina-alueiden ja yhteistyökumppaneiden löytäminen. Mikä on uusi tekemisen tapa alueella?

Saarikko muistuttaa, että todellisuus Itä-Suomessa on merkittävällä tavalla muuttunut.

– Itäraja on jatkossa Nato-raja. Siihen liittyy uutta kiinnostavuutta, mutta myös uutta jännitettä.

Haastattelussa Saarikko kertoo olevansa myös ilahtunut vihreiden puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomelan ehdotuksesta, että alle 1700 euroa tienaaville maaseudun asukkaille maksettaisiin tukea energian hinnannousun aiheuttamasta elinkustannusten kallistumisesta.

Vihreiden mukaan energiaraha olisi korkeimmillaan 44 euroa kuussa. Täysimääräisenä se koski lähes 450 000 suomalaista.

Saarikko sanoo, ettei muista, milloin vihreät olisivat viimeksi olleet huolissaan maaseudun suomalaisista.

– Siinä oli oikea lähestymistapa. Ilahduin, että he näkivät inflaation vaikuttavan suomalaisiin eri tavoin.

Saarikon mukaan toimet pitää miettiä huolella. Hän huomauttaa, että Suomella on tällä hetkellä paljon poikkeuksellisia menoja, jotka aiheuttavat velkaa valtiolle.

– Yksi tapa pohtia asiaa on erillinen taloudellinen tuki. Ruotsissa on bensaseteli, joka on erilainen eri alueilla euromäärältään. Toinen tapa on yrittää verotuksen kautta ratkaista asiaa.

Keskustajohtaja kuitenkin muistuttaa, että poikkeuksellisina aikoina on toisinaan pakko tehdä poikkeuksellisia ratkaisuja.

Ukrainan sodan myötä hallitus on joutunut tekemään isoja talouspäätöksiä puolustukseen, pakolaisiin, rajaturvallisuuteen ja siirtymään energiaomavaraisuuteen.

– Varautuminen maksaa, enemmän maksaa vain varautumatta jättäminen, Saarikko sanoo.