Ukrainan sota muuttaa Rajavartiolaitoksen toimintaa, kun rajaliikenne näyttää jäävän pohjalukemiin pitkäksi aikaa – myös kykyä sotilaalliseen maanpuolustukseen vahvistetaan

Itäraja

Ukrainan sota aiheuttaa muutoksia myös Rajavartiolaitoksen toimintaan. Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että rajaliikenteen odotettua pitkäaikaisempi väheneminen tietää painopisteen muutosta itärajalla.

Jo koronarajoitukset pudottivat henkilöliikenteen rajalla noin kymmenesosaan normaalitasosta, ja Ukrainan sodan ja pakotteiden myötä myös tavaraliikenne väheni tuntuvasti.

Vielä muutama kuukausi sitten odotusarvona oli, että koronan väistyessä rajaliikenne elpyy lähelle entistä tasoaan. Nyt voi kuitenkin olla, että rajanylitysten määrä jää pysyvämmin matalalle tasolle.

–  Rajavartiolaitoksessa on jo reagoitu tähän rajaliikenteen vähenemiseen, ja varmasti pidemmällä aikavälilläkin siihen reagoidaan. Meillä on suunnattu henkilöstöä rajatarkastustehtävistä muihin Rajavartiolaitoksen tehtäviin, Laosmaa kertoo.

Myös useimpien raja-asemien aukioloaikoja on lyhennetty.

–  Tämä ei tarkoita sitä, että nyt kaikki munat siirretään korista toiseen. Mutta jonkun verran siirretään painopistettä.

Ukrainan tilanne on Laosmaan mukaan vaikuttanut myös siihen, että Rajavartiolaitoksen kykyä sotilaallisen maanpuolustukseen vahvennetaan.

–  Valmiuden ja suorituskyvyn nostamista tehdään yleisesti, varautumista kaikenlaiseen rajoja koskeviin erityistilanteisiin.

Laosmaa uskoo, että esimerkiksi keskiluokkaisilla pietarilaisilla on edelleen kiinnostusta saapua Suomeen ostosmatkoille ja lomailemaan. Rajaliikenteen elpymisen taso voi riippua siitä, minkälainen heidän ostovoimansa on Venäjän talouden romahduksen jälkeen.

Vaikka turvallisuuspoliittinen ilmapiiri on kiristynyt, toimii Rajavartiolaitoksen yhteistyö Venäjän viranomaisten kanssa Laosmaan mukaan ”tavanomaisilla tavoilla”. Koronarajoitusten vuoksi fyysisiä tapahtumia ei edelleenkään juuri ole, mutta ne on korvattu etäneuvotteluilla.

–  Yhteistyö edelleen toimii, yhteyksiä ei ole katkaistu. Meillä on edelleen tarve ylläpitää yhteyksiä naapuriin käytännön asioiden hoitamiseksi.