Ruotsin hallitus lisää kameravalvontaa jengirikollisuuden torjumiseksi – kameroiden lukumäärä viisinkertaistuu
Ruotsin hallitus haluaa lisätä poliisin kameravalvontaa taistelussa jengirikollisuutta vastaan. Hallituksen tiistaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että poliisin valvontakameroiden määrää halutaan nostaa 2 500:aan ensi vuoden loppuun mennessä.
Maltillista kokoomusta edustava oikeusministeri Gunnar Strömmer sanoi SVT:lle, että tämä tarkoittaa kameroiden lukumäärän viisinkertaistumista sitten hallituksen virkaan astumisen jälkeen.
– Tilanteessa, jossa yhä harvempi uskaltaa puhua poliisin kanssa, teknisten todisteiden tarve on ehdottoman tärkeä, hän perusteli.
Tiettyjä muutoksia käsitellään nopeutetulla aikataululla, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi jo seuraavan 6–8 kuukauden aikana, Ruotsin uutistoimisto TT kertoi.
Hallitus toivoo poliisi voivan hyödyntää muun muassa kasvojentunnistusta entistä paremmin jengirikollisten tunnistamisessa. Lisäksi poliisille halutaan lisää valtuuksia käyttää kuvauskoptereita. Myös rekisterikilpien automaattinen skannaaminen halutaan poliisin työkalupakkiin.
Poliisille halutaan myös suora pääsy ulkoisiin kameroihin, kuten maan tiekameroihin.
Ruotsin jengiväkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime viikkoina. Pelkästään syyskuussa toistakymmentä ihmistä sai surmansa jengiväkivaltaisuuksissa.
Ruotsin poliisi kertoi maanantaina SVT:lle aloittavansa maanlaajuisen operaation väkivalta-aallon pysäyttämiseksi. Sen tarkoituksena on lisätä yhteistyötä viranomaisten välillä räjähdyksien ja ampumisten vuoksi. Poliisi aikoo tehdä myös yhteistyötä Ruotsin puolustusvoimien kanssa.
Aiemmin vastaavat operaatiot ovat olleet alueellisia.
Ruotsin puolustusvoimien ryhtymisestä tukemaan poliisia jengiväkivallan torjunnassa kerrottiin perjantaina.
– Väkivallan aalto, jonka nyt näemme, on vertaansa vailla Ruotsissa ja Euroopassa. Millään muulla maalla ei ole käsissään vastaavaa tilannetta kuin Ruotsilla, sanoi pääministeri Ulf Kristersson tiedotustilaisuudessa.
Järjestäytynyt rikollisuus on tunkeutumassa myös terveydenhoitoalan yrityksiin. Ruotsin talousrikoksiin erikoistuneen viraston mukaan ilmiö linkittyy jengien talousrikoksiin, joiden arvioidaan tuovan jopa suurempia tuottoja kuin huumekaupan.
Ruotsin median mukaan rikollisjengit ovat jo pitkään käyttäneet yrityksiä rikollisen toimintansa piilotteluun. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi huumekaupan rahanpesuun.
Talousrikosviraston rikostentorjunnan asiantuntija Sara Persson sanoo SVT:lle, että terveydenhuollon yritykset ovat tällä hetkellä erityinen riskialue.