Rosatomin neuvonantajan kova arvio: Fennovoiman laitostoimittaja liian kokematon – luvassa isoja muutoksia
Fennovoiman venäläisen laitostoimittajan organisaatio muuttuu voimakkaasti vuodenvaihteessa, kertoo Rosatomin neuvonantaja Jukka Laaksonen.
Laaksonen kertoo STT:lle, että ydinvoimahankkeen lupaprosessi on ollut tämän takia lähes pysähdyksissä kesästä lähtien.
Laaksonen arvioi Fennovoiman ydinvoimahankkeen laitostoimittajan RAOS Projectin toimintaa varsin kriittisesti.
Rosatom-konserniin kuuluva yhtiö on hänen mukaansa yrittänyt tehdä töitä liian pienin ja kokemattomin resurssein.
Tilanteen toivotaan hänen mukaansa paranevan vuodenvaihteen jälkeen, kun Atomstroyexport ottaa hankkeessa isomman roolin.
Rosatomin ylin johto teki hänen mukaansa päätöksen projektin vetäjän vaihtamisesta jo kesällä, kun kävi selväksi, ettei kokematon organisaatio pysty viemään hanketta eteenpäin.
Atomstroyexport on ollut mukana valtaosassa viime vuosien ydinvoimahankkeista Venäjällä. RAOS Projectin tavoin se on osa Rosatom-konsernia.
– Projektin vetäjää vaihdetaan. Vastuun ottaa sama organisaatio, joka on rakentanut muutkin Venäjän voimalaitokset, ettei olla tällaisen uuden kokemattoman organisaation varassa.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoo, että Atomstroyexportilla on sopimus RAOS Projectin kanssa tukitoiminnoista.
Myös hän vahvistaa, että sen roolin kasvattamisesta on käyty keskustelua.
– Kyse on käytännössä siitä, miten he tuovat mistäkin eri yksiköstä aina eri vaiheeseen vähän eri osaamista.
RAOS Voiman Suomen maajohtajan Alina Haapalainen-Kamenevin mukaan Atomstroyexport on tällä hetkellä konsultin roolissa, mutta hänellä ei ole tietoa, että vetovastuu olisi siirtymässä yhtiölle.
RAOS Project pysyy hänen mukaansa Fennovoiman laitostoimittajana.
– Meidän organisaatiomme kasvaa ja muuttuu koko ajan. Jonkinlaisia muutoksia tulee jatkuvasti.
Laaksosen mukaan vetovastuun siirtämistä valmistellaan parhaillaan. Auki on yhä muun muassa se, tuleeko Atomstroyexportista Fennovoiman laitostoimittaja.
– Sekin näyttää todennäköiseltä. Sen takia tämä kestää puoli vuotta, että saadaan vastuusiirrot tehtyä muodollisesti. Nykyisen organisaation roolia ei tunnu tietävän oikein kukaan.