Rinne: SDP:llä on verotukseen liittyvissä asioissa oma tahtotila – ”SAK:lla ei ole yhtään neuvottelijaa tässä talossa”

Säätytalo on varattu neuvottelupäiväksi myös sunnuntaina – tavoiteaikataulun mukaisesti hallitusohjelma olisi valmis jo ensi viikon perjantaina
Hallitusneuvottelut

Hallitusneuvottelujen vetäjän Antti Rinteen (sd.) tavoitteena on hallitusohjelma, jossa on riittävästi mukana sekä taloutta että yhteiskuntapolitiikkaa. Lyhytsanainen Rinne kommentoi neuvottelujen tilannetta Säätytalolla medialle aamulla.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esitteli eilen neuvottelijoille oman, laajoja veronkiristyksiä sisältäneen vero-ohjelmansa. Rinteen mukaan SDP:llä on verotukseen liittyvissä asioissa ”oma tahtotila”.

– Veropohjan laajentamisen kautta haetaan pelivaraa. Nyt katsotaan, miten neuvotteluissa löydetään yhteinen sävel. Täytyy löytää kokonaisuus, jolla vahvistetaan yrittäjyyttä ja synnytetään talouskasvua ja työllisyyttä kestävällä tavalla, Rinne muotoili.

SAK:n vero-ohjelman ja SDP:n aiemmin esittämien linjausten yhtäläisyyksiä Rinne kommentoi sanomalla, ettei SAK:lla hänen tietääkseen ole ”yhtään neuvottelijaa tässä talossa”.

SAK:n mallissa esillä olivat esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksestä luopuminen. Perintö- ja lahjaveroasteikot palautettaisiin entiselle tasolleen. Työn verotuksen kiristämistä tulisi järjestön mukaan välttää.

Rinne sanoi, ettei ole vielä ehtinyt tutustua SAK:n esityksiin. Hän kieltäytyi tiukasti ottamasta kantaa yksittäisiin veroihin tai muihin asioihin liittyviin kysymyksiin.

Rinteen mukaan neuvottelupöydissä asetetaan tänään tavoitteita ja etsitään keinoja niiden saavuttamiseen. Tiistaina päivän sana olivat tilannekuvat, joiden pohjalta neuvotteluja nyt jatketaan.

Neuvottelujen tahti kiihtynee päivä päivältä. Valtioneuvoston kanslian mukaan myös sunnuntai on varattu neuvottelupäiväksi. Asiasta kertoi aiemmin Demokraatti , jolle Rinne kertoi lauantain olevan neuvotteluissa välipäivä.

Rinteen tavoiteaikataulu on ollut, että hallitusohjelma olisi valmis jo ensi viikon perjantaina ja uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa.

Sisällä Säätytalossa tunnelma vaikutti rauhalliselta ja äänimaailmaa rytmittivät lähinnä yläkertaan kiiruhtavien neuvottelijoiden askeleet.

Ulkopuolella puolestaan oli aamulla lähes karnevaalitunnelma, kun maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kuulutti toiveitaan neuvottelijoiden tietoon. Viestiä ryyditettiin muun muassa kuusentaimia jakamalla. Ne kuulemma kasvavat hyvin parvekkeillakin.

Säätytalolla pähkäillään muun muassa, millaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tulevalla hallituskaudella edistetään. Keskustalle 18 maakuntaa on kynnyskysymys, mutta myös SDP on hahmotellut sote-malliaan 18 alueen varaan.

Vihreät puolestaan keskittyvät sote-kuvion ratkaisussa rakenteiden sijaan enemmän sisältöihin, puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

Rakenteisiin lukeutuu esimerkiksi kysymys sote-alueiden määrästä.

– Nyt Säätytalolla ei ole markkinamallin voimakkaita ajajia, ja tätä pidetään hyvänä asiana. Ne asiat, joihin tämä (sote-uudistus) kariutui eduskuntakäsittelyssä ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, ovat ehkä nyt pois pöydältä, Haavisto sanoi päivällä STT:lle.

RKP:n sote-toiveista esillä on ollut erityisesti Vaasan keskussairaalan laaja päivystys. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei halunnut eritellä julkisesti, millainen sote-malli on RKP:lle mieluisin tällä hetkellä.

– En lähde veikkaamaan tai sanomaan yhtään mitään, tässä neuvottelut ovat kesken ja neuvottelut käydään näissä huoneissa, ei julkisuudessa, Henriksson sanoi medialle.

Aamulla vihreiden Haavisto ennakoi, että talouden kovat realiteetit ovat neuvottelupöydissä esillä loppuviikosta. Haaviston mukaan neuvottelut ovat edenneet aikataulussa. Se tarkoittaa, että Rinteen tavoite ensi viikon perjantaina koossa olevasta hallitusohjelmasta ei ainakaan vielä ole vastatuulessa.

– Toistaiseksi on neuvoteltu hyvässä hengessä. Se, kuinka rivakasti päästään eteenpäin, riippuu keskusteluista. Paholainen piilee yksityiskohdissa eli joskus keskusteluun voi mennä enemmänkin aikaa.

SAK:n vero-ohjelmaa Haavisto kommentoi toteamalla, että eri järjestöt voivat esittää neuvottelijoille veromallejaan.

– Se ei tarkoita, että niistä olisi täällä konsensusta vielä. Veroryhmällä on suuri urakka edessään, kun mietitään yksityiskohtia.

Haaviston mukaan vihreät pitää esillä esimerkiksi lentoveroa.

– Varmaan kaikki puolueet ovat tuoneet ohjelmiensa mukaiset esitykset pöytään.

Viiden puolueen hallitusneuvotteluissa ovat lisäksi mukana keskusta ja vasemmistoliitto.