Rinne lupasi perua aktiivimallin – keskustan Kulmuni muistutti pitkäaikaistyöttömien velvoittamisesta vanhustenhoitoon: "Älytön ajatus"
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni oli epäkiitollisessa asemassa puolustaessaan hallituksen tekemiä työllisyystoimia Helsingin Senaatintorilla järjestetyssä SAK:n mielenilmauksessa.
Tuhansien ihmisten buuaus oli äänekästä, kun hallituksen edustaja oli äänessä.
Kulmuni pääsi kuitenkin piikittelemään SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä siitä, että viime eduskuntavaalien alla valtiovarainministerinä ollessaan nykyinen oppositiojohtaja oli pakottamassa pitkäaikaistyöttömiä vanhustenhoitoon.
Kulmuni otti asian puheeksi, kun Rinne oli juuri luvannut hurraaville mielenosoittajille, että SDP peruu aktiivimallin päästessään seuraavaan hallitukseen.
– Sanoit, että peruisitte tämän aktiivimallin, mutta ennen eduskuntavaaleja keväällä 2015 olet sanonut, että pitkäaikaistyöttömät pitää velvoittaa vanhustenhoitoon. Tämähän on aivan älytön ajatus. Ihmisen pitää saada tehdä sitä työtä, missä hän on hyvä ja minkä hän osaa, Kulmuni painotti.
Rinne sanoi haluavansa, että ihmisillä on töitä.
– Niitä töitä pitää olla valmis myöskin julkisen sektorin tuottamaan. Se on se sosialidemokraattinen malli. Teidän mallinne on ihmisten kurjistamista, myönnä se.
Kulmunilta ja Rinteeltä kysyttiin, lähteekö työtön töihin sillä, että työttömyysturvaa leikataan.
– Meillä on paljon tutkimusta, että jos on kannustetta ja tukea siihen, että jossain vaiheessa se saattaa laskea, niin siinä momentissa ihmiset ovat aktiivisempia hakemaan töitä, Kulmuni sanoi.
– Mutta on aivan totta, että sen jälkeen, jos tuki laskee, niin sitten se ei enää kannusta. Siksi se ei voikaan olla ainoa keino, vaan tarvitaan monenlainen paletti.
Rinne hyökkäsi omassa vastauksessaan hallitusta vastaan.
– Työllisyyden edistäminen tällä hallituksella on ollut työttömiltä leikkaamista. Sata päivää pois viime vuoden alusta työttömyysturvasta, ja nyt aktiivimalliksi kutsuttu kuristamismalli, jossa viisi prosenttia leikataan työttömältä, joka yrittää päästä töihin ja koulutukseen niitä saavuttamatta.
Kulmuni muistutti, että Suomessa on nyt on korkein työllisyysaste lähes kolmeen vuosikymmeneen.
– Se on hieno asia, mutta se ei riitä. Antti jätti sanomatta, että starttirahan saamista [yrityksen perustamista varten] on helpotettu, palkkatukea käytetään neljä prosenttia enemmän ja työttömyysturvalla pystyy opiskelemaan kuusi kuukautta. Työttömyysturvalla voi olla yrittäjä, Kulmuni luetteli buuausten päälle.
Oikeudenmukaisuuden tuntoon on lyöty sellainen piikki, että se haava märkii vielä pitkään.
Jarkko Eloranta
Kulmunia ennen lavalle noussut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sai vielä äänekkäämmän mylvinnän yleisöltä.
– Ihanaa huomata olevansa suosittu, Vartiainen totesi ironisesti.
Hän kritisoi puheessaan kuitenkin ronskisti kolmikannassa sovittuja työttömyysturvan uudistuksia. Vartiaisen mielestä systeemistä on tullut ihmisiä passivoiva.
– Mitä parempi työttömyysturvan taso, sitä pidempi työttömyys, hän sanoi.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toimi tilaisuuden alussa lämppärinä, joka ei säästellyt sanojaan aktiivimallista ja siitä, miten hallitus hänen mielestään suhtautuu työttömiin.
– Oikeudenmukaisuuden tuntoon on lyöty sellainen piikki, että se haava märkii vielä pitkään, ellei nopeasti aleta sitä korjaamaan. Tämä on varmasti se viesti, joka tänään täältä lähtee.
Eloranta sanoi, että aktiivisen työnhaun malli pitää laittaa uuteen valmisteluun, ”etteivät hallitusherrat toista kertaa löisi päätään eduskuntatalon pylvääseen”.
– Meille on sanottu, että me olemme väärään aikaan liikkeellä, että eduskunta on jo tehnyt päätöksensä, ja takaisin ei voi enää ottaa. Sanon, että olemme juuri oikeaan aikaan täällä. Kansalaisaloite sai 140 000 allekirjoitusta ja on matkalla kohti eduskuntaa. Sen on saatava kunnon käsittely.
Elorannan mielestä aktiivimallin saktioita ei pidä panna toimeen ennen kuin kansalaisaloite on käsitelty.
Eloranta sanoi ammattiyhdistysliikkeen tehneen raskaan kilpailukykysopimuksen, jonka ehtona oli, että työttömän turvaa ei enää lisää leikata.
– Aktiivimalli valitettavasti näin tekee. On suuri riski, että monet joutuvat kohtaamaan sen vajaan viiden prosentin leikkauksen, ja sitä me emme voi hyväksyä. Sopimuksesta on pidettävä kiinni, hän vaati.
Salla Kosunen ja Riitta Nuppola olivat tulleet mielenilmaukseen Lappeenrannasta.
He ovat töissä Joutsenon leipomossa ja kuuluvat elintarvikeliittoon.
– Olemme täällä osoittamassa tukea työttömille, hallitus on tehnyt niin vääriä päätöksiä. Kikyssä luvattiin, että näihin asioihin ei tule huononnuksia. Tämä on ihan selvä huononnus, Nuppola sanoi Suomenmaalle.
– Siitä ei ole kysymys, etteikö ihmisten pidä aktiivisesti hakea töitä. Mutta ihmiset ovat niin eriarvoisessa asemassa. Niille, jotka asuvat jossain maaseudulla, ei ole ihan yksinkertainen juttu muuttaa muualle ja lähteä hakemaan niitä töitä. Me olemme töissä eli aika hyvässä asemassa, mutta mistä sitä tietää, Nuppola jatkoi.
– Työttömyyden pelko on ollut huulilla. Eräitäkin yt-neuvotteluja meidänkin firmassa on käyty, viimeiset oli vuosi sitten, Kosunen sanoi.
Eloranta sanoi puheessaan, että välillä tuntuu, etteivät yhteiskunnan kermahyllyllä ihan kaikki eivät ymmärrä, mitä tavallisen suomalaisen duunarin ja työttömän elämä on.
– Joku on sanonut, että tämä mielenosoitus on masinoitu. Ei ole. Ihmiset kokevat suurta epäoikeudenmukaisuutta. Siitä tässä on kysymys, Eloranta kertoi.
Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että 65 työttömyysetuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden aikana on joko tehtävä 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystoiminnassa noin 240 euroa tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa.
Työttömyysetuus pienenee seuraavan kolmen kuukauden ajaksi 4,65 prosenttia, jos aktiivisuusedellytys ei täyty.
Juttua muokattu 5.2: Alkuperäisessä jutussa luki, että työllisyysaste on korkein kolmeen vuosikymmeneen, täsmennetty että lähes kolmeen vuosikymmeneen. Työllisyysaste on korkein 27 vuoteen.