Ravintolatyöntekijät huolissaan alkoholilain muutoksista – "Vähentää työllisyyttä"
Alkoholilakiesitys voi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Maran mukaan voi vähentää anniskelumyyntiä ja työllisyyttä ravintola-alalla.
Järjestön mukaan ravintola-anniskelu vähenee, jos esityksen mukaisesti kaupalle tulee oikeus myydä vahvempia alkoholijuomia, tilausravaintolatoiminta sallitaan ja järjestyksenvalvojia vaaditaan lisää.
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ei ymmärrä, miksi hallitus sallisi omien alkoholijuomien nauttimisen tilausravintoloissa.
– Monet kasvukeskusten ulkopuolella olevat hotellit ja ravintolat ovat jo lopettaneet toimintansa, ja tämä kehitys jatkuu edelleen, hän toteaa tiedotteessa.
Järjestö pitää hyvänä, että ravintolat saisivat ilmoituksella anniskella kello neljään aamuyöllä.
Odotettu uudistus vesitetään kuitenkin vaatimalla kahta järjestyksenvalvojaa.
– Marassa on jäsenenä lukusia pieniä pubeja, joissa on vain joitakin kymmeniä asiakaspaikkoja. Kahden järjestyksenvalvojan vaatiminen johtaa siihen, että toiminnasta tulee taloudellisesti kannattamatonta ja pubit joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 01.30, Lappi sanoo.
Päivittäistavarakauppa ry muistuttaa, että vaikka kaupassa voisi vastedes myydä 5,5 prosentin vahvuisia juomia, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että kuluttajat siirtyisivät vahvempaan vaihtoehtoon.
Etujärjestö pitää tärkeänä sitä, että pienten kauppojen kilpailukyky paranee lakiuudistuksella.
– Alkoholilain vaikutus asiakasvirtoihin ja kaupan muuhun myyntiin on pienille myymälöille merkittävämpi kuin suurille myymälöille, sanoo järjestön toimitusjohtaja Kari Luoto.
Viivästynyt esitys alkoholin saatavuutta lisäävästä kokonaisuudistuksesta on lähtenyt lausuntokierrokselle.
Juttuun lisätty Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan kommentit ja täydennetty Maran tj:n kommenttia klo 17.10.