Putin vierailee Suomessa venäläisissä puitteissa
Ensi viikon torstaina Suomeen saapuvan Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailu järjestetään varsin venäläishenkisissä puitteissa.
Presidentti Sauli Niinistön ja Putinin viralliset keskustelut käydään Hotelli Punkaharjulla, ja kulttuuriohjelmassa on Tshaikovskin Jolanta-ooppera.
Esitys on maineikkaan venäläisen Bolshoi-teatterin vierailuteos.
Helsingin yliopiston dosentti ja historioitsija Jyrki Paaskoski asuu vain viiden minuutin venematkan päässä hotellista, jossa Putin ja Niinistö käyvät viralliset keskustelut.
Hän tietää kertoa, että hotelli oli aikanaan metsänvartijantalo.
Keisari Aleksanteri I kävi Punkaharjulla jo vuonna 1803.
Alue on ollut Uudenkaupungin rauhan jälkeen osa Venäjää jo vuodesta 1721.
– Hän oli tekemässä sotilaallista tarkastusta Punkaharjulla, ja siinä yhteydessä hän päätti, että harju on suojeltava kaskeamiselta, Paaskoski kertoo.
Punkaharjulla oli aikanaan myös venäläinen varuskunta.
Myöhemmin keisarillinen senaatti muodosti Museoviraston mukaan Punkaharjusta valtion kruununpuiston vuonna 1840 keisarin suojelupäätöksen pohjalta.
– Sinne rakennettiin kaksi metsänvartijan taloa, joista pohjoinen on nykyisen Hotelli Punkaharjun vanha historiallinen ydin. Siinä oli kolme huonetta matkustajille ja metsänvartijan tilat.
Molemmat talot valmistuivat Museoviraston tietojen mukaan vuonna 1845.
– Siitä tuli hotelli vasta vuonna 1880, jolloin metsänvartija muutti rakennuksesta pois ja valtio vuokrasi laajennetun rakennuksen hotelli-ravintoloitsija-yrittäjille.
Aleksanterin seuraaja Nikolai I:n osuus hotellin perustamisessa on epäselvä, mutta ainakin välillisesti hänelläkin on osuus hotellin perustamisessa.
– Raha-asiat vietiin aina eteenpäin keisarille vahvistettavaksi. En ole varma, onko asia mennyt keisarille asti, mutta keisarillinen senaatti on tehnyt päätöksen myös metsänvartijoiden talojen rakentamisesta ja myös myöhemmistä laajennuksista.
Punkaharjun alueella on perinteisesti jo 1800-luvulla käynyt paljon venäläisiä matkailijoita, muun muassa kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja tiedemiehiä.
– Alue on ollut Venäjällä hyvin tunnettu jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. Putinin esikunnassa on varmasti myös ihmisiä, jotka tietävät paikan historian, Paaskoski sanoo STT:lle puhelimitse.
Presidentti Niinistön viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo STT:lle paikanvalinnasta, että Bolshoi-teatterin vierailun vuoksi Savonlinna oli sopiva valinta juuri Venäjän presidentin vierailulle.
– Punkaharju puolestaan on suomalaista kansallismaisemaa ja tarjoaa myöskin järjestelyiden, muun muassa turvallisuuden ja logistiikan, kannalta sopivat puitteet, Makkonen kertoo.
Makkonen sanoo, että paikanvalinnan syy on kuitenkin ennen kaikkea käytännöllinen, mutta luonto ja historia ovat hyvä lisä.
Vierailu on ollut esillä myös Venäjän mediassa.
Muun muassa venäläisellä Lenta.ru-sivustolla kerrotaan Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen sidotusta presidentin vierailusta.
Kreml tiedotti keskiviikkona, että vierailun asialistalla ovat maiden välinen yhteistyö kaupallis-taloudellisissa, kulttuuris-humanitäärisissä ja ympäristöä koskevissa asioissa.
Samalla on tarkoitus vaihtaa mielipiteitä tärkeistä alueellista ja kansainvälisistä kysymyksistä.
– Asialista on laaja, mutta he puhuvat, mistä haluavat puhua, Makkonen kertoo.
Vierailuajaksi on merkitty vain 27. päivä heinäkuuta.
Putin vieraileekin Suomessa vain päiväseltään.
– Putinin ei ole tarkoitus yöpyä Suomessa, Makkonen sanoo.
Niinistö ja Putin tapasivat viimeksi maaliskuussa Venäjällä arktisessa konferenssissa.
Putin vieraili Suomessa viime vuoden heinäkuussa, kun presidentit tapasivat Kultarannassa.
Valtiovierailun turvallisuusjärjestelyistä vastaavan poliisin mukaan vierailu aiheuttaa liikennerajoitteita Savonlinnan seudulla tie-, vesi- ja ilmaliikenteessä.
Poliisi tiedottaa, että turvallisuusjärjestelyt näkyvät tieliikenteessä Savonlinnan seudulla sekä kaupungin keskustassa ja voivat aiheuttaa liikenteen ajoittaista ruuhkautumista.