Putin ja Obama yhtä mieltä Syyria-neuvotteluista

Terrori-iskut

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaa tehostaa otteita äärijärjestö Isisin nujertamiseksi Syyriassa. Pariisin terrori-iskut hallitsivat sunnuntaina johtavien talousmaiden G20-ryhmän kokousta Turkin Antalyassa.

Syyria näytti hallinneen myös Obaman ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin epävirallista tapaamista kokouksen yhteydessä. Tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen kun Venäjä syyskuussa aloitti ilmaiskut Syyriaan.

Valkoisen talon edustaja kertoi tapaamisen jälkeen, että presidentit ovat yhtä mieltä YK:n välityksellä käytävien neuvotteluiden ja tulitauon tarpeellisuudesta Syyriassa. Näiden jälkeen seuraisi poliittinen siirtymäaika.

Kremlin edustaja puolestaan sanoi, että vaikka molemmat maat ovat terrorismia vastaan, tarkemmasta taktiikasta Isisin vastaisissa taisteluissa on yhä erimielisyyttä.

– Näkemykset strategisista tavoitteista taistelussa Isisiä vastaan ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta taktiikasta on erimielisyyttä, Putinin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ushakov muotoili.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat olleet erimielisiä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtalosta. Venäjä sanoo ilmaiskujensa olevan Isisiä vastaan, kun taas länsimaiden mukaan Venäjä pyrkii niillä parantelemaan Assadin asemia.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja patisti Turkissa Venäjää keskittämään hyökkäyksensä nimenomaan Isisiä vastaan ja tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Tuskin mukaan Venäjän pommitukset lisäävät pakolaisvirtaa Eurooppaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi puolestaan G20-ryhmän seisovan yhtenäisenä terrorismin uhan edessä.

– Me G20-kokouksessa lähetämme vahvan viestin siitä, että olemme vahvempia kuin mikään terrorismi, hän sanoi.

Liittokansleri lisäsi vielä, että Euroopan ulkorajojen vahvistaminen on äärimmäisen tärkeä asia Saksalle.

Turvatoimet on kokouksen takia viritetty äärimmillään Turkin Antalyassa, joka on tunnettu lomakohde. 12 000 poliisia turvaa Obaman ja muiden mahtimaiden johtajien turvallisuutta.